«Подарунок» Мінфіну

Після тритижневої відпустки міському голові Анатолію Федорчуку швидко повернутися до напружених робочих буднів допоміг свіженький документ з Міністерства фінансів про загрозливі перспективи бюджету-2016. На понеділковій  апаратній нараді керівник міста не приховував занепокоєння щодо планів держави по-новому спустошувати міську казну.

«У п’ятницю, 4 грудня, відбулося зібрання Асоціації міст України у Верховній Раді за присутності спікера Володимира Гройсмана», — повідомив голова і озвучив причину й тези проекту закону про бюджет на 2016 рік, що вже офіційно оприлюднений на сайті Мінфіну. Він назвав зміст документу непередбачуваними і руйнівними кроками держави для містечок України.

«Планується відміна двоставкового тарифу на електроенергію. Тоді Борисполю доведеться платити за освітлення вулиць не 1 млн грн у рік, як нині, а 2 млн грн. Хіба це нормально? – коментував А. Федорчук. – Обсяги цільових субвенцій з державного бюджету міським бюджетам на потреби освіти та медицини мають недорахування. Тепер  зарплати працівникам названих сфер планується виплачувати з міських бюджетів. Чи лишаться кошти на ремонти доріг, будівництво тротуарів?

Делегованих повноважень держави на місцях більше, ніж достатньо. Є державна квартирна черга, є державний реєстр виборців – це не функції місцевого самоврядування, а доводиться витрачати на це місцеві фінанси».

Також доповідач повідомив, що, згідно з бюджетним документом та відповідною постановою уряду, до 1 січня 2016 року Бориспіль має прийняти на баланс будівлі та майно місцевого профтехучилища та взяти заклад на фінансове забезпечення й утримання органами місцевого самоврядування. Держава вже не виділятиме коштів на подібні навчальні установи. За словами міського голови, це порушення конституційних норм.

«До кінця року близько 30 млн грн має надійти до місцевої казни акцизного збору. Так, наступного року 40% з цих надходжень уже планується вилучати. Також відсутня субвенція місцевим бюджетам із державного на погашення заборгованості з різниці в тарифах. Наприклад, КПТМ «Бориспільтепломережа» отримала нинішнього року на це 1 млн 200 тис. грн. Тепер пропонується різницю погашати на місцях. Йдеться й про відсутність субвенції на пільговий проїзд у громадському транспорті. Відповідно до постанови профільного міністерства: обов’язок (не право) органів місцевого самоврядування – здійснювати компенсаційні витрати на проїзд окремим громадянам, відповідно до законодавства», — говорив про очікувані навантаження на міську казну А. Федорчук.

«Внаслідок такого бюджету органи місцевого самоврядування України у 2016-му недоотримають 48,3 млрд грн», — підсумував А. Федорчук і припустив, що, можливо, доведеться українцям втратити у заробітній платі, найперше це стосується бюджетної сфери.

Також міський голова повідомив, що разом із колегами-міськими головами з Асоціації міст України після ознайомлення з «подарунком» Мінфіну було направлено лист-звернення до прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради та народних депутатів щодо належного держзабезпечення територіальних громад у 2016 році з конкретними пропозиціями відповідно до документу про бюджет. За словами А. Федорчука, однією з вимог було недопущення зменшення зарахування ПДФО до місцевих бюджетів (у 2014 р. показник був  75%, у 2015 р. – 60%, у 2016 р. – планується ще нижчий).

А. Федорчук наголосив, що непередбачуваність уряду та політиків не дає змоги органам місцевого самоврядування планувати свою роботу.

Оксана КОБЗАР, «ТС»

Share Button