Правоохоронці про нову поліцію: міфи та реальність

28 листопада в актовій залі Бориспільської міської ради відбулося чергове віче за участі працівників правоохоронних органів, виконавчого комітету міської ради, депутатів міськради та громадськості. Правоохоронці на чолі з начальником Бориспільського відділу головного управління Національної поліції у Київській області Романом Козьяковим намагалися зруйнувати існуючі стереотипи щодо роботи майбутньої патрульної поліції.

МРЕВ для бориспільців у Броварах

Розпочав засідання в. о. міського голови Микола Корнійчук. За його словами, активність громадян виявилася набагато нижчою, аніж того очікували представники влади: на віче зібралося близько 40 осіб.

Окрім цього, М. Корнійчук повідомив, що багато бориспільців та жителів району обурені ліквідацією Бориспільського МРЕВ, адже це сталося без будь-яких погоджень з органами місцевого самоврядування, зокрема, міським головою, головою райради та головою РДА. Замість ліквідованого реєстраційно-екзаменаційного відділу, містяни та жителі району повинні звертатися до Броварського МРЕВ. «В усіх основоположних документах територіальної реформи прописано, що державні послуги для населення повинні надаватися у радіусі 20 кілометрів, не далі. Якщо з Борисполя до Броварів 30 кілометрів, то, наприклад, із Сошникова всі 70», — висловив обурення М. Корнійчук та запевнив, що ситуацію намагатимуться вирішити.

Автопатрулі: чекайте вже у лютому

Начальник кадрової служби Бориспільського відділу Національної поліції Ігор Цвіленко розповів про укомплектованість штату, відбір працівників до патрульної поліції та перспективи набору: «Як відомо, з минулого місяця у дію вступив Закон про Національну поліцію, згідно з яким відбувається реформування системи Міністерства внутрішніх справ. Тож на основі Бориспільського МВ створено відділ Національної поліції, до якого входить відділення поліції в МА «Бориспіль».

За словами І. Цвіленка, до патрульної поліції буде відібрано 180 осіб. Із них сто обслуговуватимуть місто та район, решта – аеропорт. Як зауважив правоохоронець, автоматичного переходу колишніх працівників міліції до поліції не буде, тож шанси у всіх рівні. Рівність забезпечуватиме і атестаційна комісія, яка вирішуватиме, хто з кандидатів найдостойніший. До неї входитимуть представники МВС, обласної поліції, бориспільського відділу та громадських організацій.

До речі, як розповів І. Цвіленко, особи, які пройдуть усі тести, але не потраплять в число 180 працівників (адже кандидатів, які відповідають критеріям відбору, може бути набагато більше, аніж вакантних місць), зформують резерв. Патрулювати вулиці новоспечені поліцейські орієнтовно почнуть вже з лютого 2016-го, а поки правопорядок у місті та районі захищають тимчасові штати.

Реагуватимуть за 3-5 хвилин

Як розповів в. о. заступника начальника поліції — начальник поліції превентивної діяльності Віктор Гончаренко, на Бориспільщині діятиме близько 10 поліцейських патрулів, кожного з яких закріплять за певним сектором (районом). Такий підхід дасть змогу максимально скоротити час реагування на виклик. До всього, будь-хто має право зупинити патрульний автомобіль із будь-яким питанням, зауваженням чи за допомогою.

На запитання громадян, чи існують часові норми реагування на виклик, відповів Роман Козьяков: «Взагалі це треба робити в найкоротший термін. У середньому по місту реагування на виклик має бути 3-5 хвилин, по району близько 20 хвилин, враховуючи відстань та зовнішні обставини. Звичайно, раніше на виклик виділялося дещо більше часу, адже група знаходилася у приміщенні МВ, потрібен був час на збір плюс подолання відстані. Тепер, коли автопатрулі перебуватимуть у постійному русі, вони оперативніше реагуватимуть. Впевнений, що з реформою криміногенна ситуація має покращитися, а робота правоохоронних органів стане ефективнішою».

Скандал щодо побиття бориспільців: останнє слово за слідством

Не оминули увагою і резонансну сутичку, що трапилася 21 листопада у міському парку між групою молодиків та двома бориспільцями (детальніше — у номері «ТС» від 27 листопада 2015 року). За словами заступника начальника — начальника слідства Максима Коляди, подію частково знято камерами спостереження Макдональдсу, відкрито кримінальне провадження, свідчення обох сторін зафіксовано. Правоохоронці обіцяють бути неупередженими та діяти виключно в рамках чинного законодавства. Присутні на віче обидві сторони зчинили галасливу суперечку, звинувачуючи одна одну в неправоті. Та все ж останнє слово за слідством.

Як наголосив Р. Козьяков, саме збільшення кількості камер відеоспостереження у місті допомагає правоохоронцям розкривати злочини та ефективніше фіксувати правопорушення.

Ольга Рогач «ТС», фото Віктора Співака

Share Button