Жорстоке побиття у парку. Поліція спізнилася, «швидка» не приїхала…

У святковий суботній вечір 21 листопада, коли українці відзначали День Гідності та Свободи, Бориспіль сколихнула цинічна подією негідності. У центрі міста близько 21.00 велика група молодих людей жорстоко побила двох чоловіків через зауваження. Чому потерпілі патруля чекали до великої крові, а «швидка» проігнорувала інцидент? Живемо за принципом: порятунок потопаючих, справа рук самих потопаючих?

У понеділок, 23 листопада, на апаратній нараді в. о. начальника Бориспільського відділу поліції Роман Козьяков скупо повідомив про конфлікт у парку та запевнив, що особи хуліганів встановлюються і будуть притягнуті до відповідальності.

Деталі й подробиці гучного інциденту повідомила дружина потерпілого бориспільця Дмитра Футорного – Оксана, доцент кафедри біології столичного вишу, член міської ГО «Самопоміч». Жінка була свідком зухвалої події в парку й прийшла на апаратну нараду, щоб донести до керівників служб і відомств усю правду і закликати громадськість протистояти жорстокості й байдужості в Борисполі. Вона розповіла, що з чоловіком Дмитром та кумом Ростиславом йшли на концерт групи «Шериф» в FEST CLUBE.

— Проходячи по алеї, помітили групу молодих людей з неадекватною поведінкою, яких було близько десятка. Будучи напідпитку, вони чіплялися до перехожих, палили багаття, кидаючи туди газети й зламані гілки дерев. Ми чекали реакції від охоронця торгового центру, але її не було. Молодики почали нищити муніципальне майно – ліхтарі, лавочки. Коли мій чоловік з кумом робили їм зауваження, а я вже зателефонувала на 102 і повідомила про поведінку юнаків, які почали розбігатися»,  — говорила жінка.

За словами пані Оксани, її чоловіки чекали патрульну машину 7-10 хв., потім повторно зателефонували в поліцію. «Ми чекали патруль на центральній освітленій алеї парку, як до нас почали наближатися молодики, їх було уже близько 40 осіб. Натовп  оточив нас, почали жорстоко бити Дмитра і Ростислава,  які спочатку оборонялися, а  потім опинилися на землі. Били одні, коли втомлювалися, відходили, починали бити інші. Такий цинізм бачила тільки у фільмах. Коли помітила, що у Ростислава розбита голова, він обм’як і лежить у калюжі крові, почала кричати: «Ви його вбили!». Нападники відступили й подалися у бік, звідкіля прийшли. Нарешті приїхав патруль. «Швидку» не дочекалися. Постраждалі лікуються, один – під крапельницями у лікарні, інший – на лікарняному вдома. Постраждалі міцної статури, але побили їх дуже сильно», — розповідала свідок і припускала, що хулігани — це фани футбольного клубу «Арсенал», бо викрикували відповідні слогани. Чому фани опинилися в Борисполі, невідомо.

Схвильована жінка ставила до зібрання риторичні питання: чи безпечно гуляти парком у Борисполі, ходити вечірнім містом? І пропонувала: давайте разом дбати про безпеку, давайте закладати в бюджет кошти на муніципальну поліцію. Але найперше — слід запитувати у поліції: чому не патрулюються навіть центральні вулиці міста у вихідні; чому стражі порядку зволікали з виїздом? У служби 103: з яких причин не виїхала «швидка», що за екстреним зверненням повинна прибути найпізніше через 10 хв. після виклику, згідно з нормативами. Ці питання звучали на нараді, але відповіді дивували формальністю: мовляв, будемо розбиратися.

Р. Козьяков пообіцяв доповісти про висновки розслідування злочину наступного понеділка. Кажуть, неповний список підозрюваних уже існує, у ньому прізвища місцевих юнаків. Допомагають поліції у розслідуванні міські прихильники політсили «Самопоміч».

У ситуації з побиттям у самому центрі Борисполя однаковою мірою вражає як сам факт насилля, так і факт безсилля мирного громадянина перед насиллям. Бо ті служби, що покликані захищати й рятувати,  із покладеною місією не справляються, а їхнім очільникам подібні «проколи» постійно сходять з рук.

Ольга ІВАНОВА, «ТС»

Share Button