Громади сіл проти «Вейст менеджмент системс». Чия візьме?

Уже чотири роки поспіль триває протистояння між жителями сіл Щасливе, Проліски, Чубинське, В.Олександрівка й М. Олександрівка та фірмою ТОВ «Вейст менеджмент системс», яка має намір побудувати поблизу цих сіл гігантський комплекс з утилізації побутових відходів. Усупереч волі громади фірма вже побудувала перший блок комплексу і планує якнайшвидше забудувати всю територію. Численні скарги, надіслані небайдужими людьми в різні установи, не дали жодних результатів. Паперова війна не допомогла. Тож соціально активні жителі сіл створили громадську організацію «За чистий край» і перейшли до масових вуличних протестів.

Так, 12 вересня у с. Проліски з ініціативи «Чистого краю» відбувся мітинг-протест, на який зібралося близько півтисячі людей з навколишніх сіл. Щоб підтримати протестувальників, на мітинг завітали голова Бориспільської РДА Дмитро Воронін, народний депутат Сергій Міщенко, Щасливський сільський голова Микола Шмаюн.

Громадський активіст ГО «За чистий край» Світлана Мотузка розповіла «ТС» про суть зібрання: «Упродовж сорока років ми потерпали від згубного впливу величезного сміттєзвалища у с. Проліски. Ще в 1986 році через різке погіршення стану навколишнього середовища, забруднення грунтових вод, надвисокі показники онкозахворювань  у прилеглих селах полігон, куди звозили тверді побутові відходи, було закрито. Однак у 2015 році загроза постала з новою силою. На закритий полігон щодня курсують десятки вантажівок зі столичним сміттям. ТОВ «Металіст» і ТОВ «Вейст менеджмент системс» ігнорують наші протести, розгорнувши масштабне будівництво сміттєпереробного комплексу».

Як повідомили «ТС» у Щасливській сільській раді, ділянка, навколо якої нині точаться запеклі баталії, була надана в оренду ТОВ «Металіст» ще в 2002 році попередником М. Шмаюна з цільовим призначенням – для утилізації побутових відходів. В період оренди за рішеннями судів ділянку було зменшено з 29,71 га до 19,09 га. При обговоренні генплану с. Проліски на громадських слуханнях у 2011 році громада висловилася проти будівництва комплексу. Щасливський сільський голова виконав волю громади, і до генплану його не було включено. Жодних дозволів на будівництво сільська рада не давала, так само вона не має ніяких договірних відносин з ТОВ «Вейст менеджмент системс», оскільки, як уже згадувалося, ділянку орендує ТОВ «Металіст».

У розпал мітингу активісти ГО «За чистий край» запропонували громаді направити колективне звернення-вимогу президенту П. Порошенку, прем’єр-міністру А. Яценюку, міністра МВС А. Авакову, генеральному прокурору В. Шокіну, голові Киівської ОДА В. Шандрі, голові Бориспільської РДА Д. Вороніну, Щасливському сільському голові М. Шмаюну. Під текстом звернення одразу поставили свої підписи близько 400 осіб.

Активісти пообіцяли: якщо державні органи влади допоможуть відновити справедливість, їх громадська організація та жителі навколишніх сіл власними силами та за власний кошт висадять лісопарк на території рекультивованого сміттєзвалища в с. Проліски. Подальше ж ігнорування вимог людей змусить активістів шукати радикальних інструментів розв’язання проблеми з масовими протестами та непередбачуваними наслідками.

«ТС» має намір відстежувати ситуацію в с. Проліски і повідомлятиме своїх читачів про перебіг подій.

Інна БАКУМ, «ТС»

Share Button