ЮВІЛЕЙНИЙ ПЕРШОВЕРЕСЕНЬ

Свято першого дзвоника розпочалося з урочистої лінійки, яка відкриває шлях до Країни знань. Для когось першої, для когось нової, для когось традиційної. Для ЗОШ № 3 – ювілейної.

У далекому 1965 році шкільний дзвоник сповістив про відкриття міської середньої школи № 3 на честь річниці Великого Жовтня. Директором нового навчального закладу став Зіновій Черніченко. За півстоліття змінилися учнівські покоління, колектив, директори, методи в системі освіти, однак залишилися традиції, виплекані роками.

Цьогоріч поріг закладу переступило 620 учнів. Попри те, що в школі один 9, 10 та 11 класи, перший потужно увійшов під трьома літерами «А», «Б» та «В». 81 першачка разом із першими вчительками Валентиною Лебідь, Валентиною Терещенко та Олесею Сидоренко вітали оплесками. Свято першого дзвоника оголосили відкритим після підняття Державного Прапора України та прапора міста Борисполя.

Старшокласники поклали квіти до братської могили розстріляних фашистськими загарбниками 1941 року активістів та мирних жителів Бориспільського району і до пам’ятника Героям Небесної Сотні.

Директор закладу Ірина Панкявічене розповіла про подвійність свята для школи, її історію та традиції. За 50 років школа випустила 3 тисячі 852 учні. З них 247 були нагороджені золотими та срібними медалями. Багато випускників присвятили себе освіті й залишилися працювати у стінах рідної школи. Очолюють навчальні заклади міста колишні випускниці Світлана Мазур (спеціалізована ЗОШ № 5), Людмила Шевченко (ЗОШ № 1), Людмила Косинська (ДНЗ «Сонечко»), головним спеціалістом управління освіти і науки працює Тетяна Павленко, директором державного історичного музею Наталія Йова. Випускник 2000 року Вадим Кубов є заслуженим майстром спорту України, членом паралімпійської збірної України з настільного тенісу. Тішать перемоги у вільній боротьбі Олега Зеленюка.

Випускник закладу, директор художньої майстерні «Пепса» Володимир Чекулай започаткував традицію: щороку дарувати п’ятикласникам класні куточки і стенди патріотичного виховання. Цей рік не став винятком. Водночас І. Панкявічене відзначила небайдужість Павла Листовничого, який допоміг створити земельний акт на територію школи, а також у створенні комп’ютерного кабінету і проведенні ремонтних робіт загалом.

Цього року під час підготовки до нового навчального на ремонт було витрачено 270 тис. грн із залученням коштів міського бюджету, спонсорських та батьківських.

На свято 50-річчя школи завітали міський голова Анатолій Федорчук, начальник управління освіти і науки Тетяна Чернойван, депутати міської ради Валерій Мартишко, Юрій Локайчук та Едуард Берестюк, завідувач методичного кабінету управління освіти і науки Людмила Мозгова, колишні директори ЗОШ № 3 Надія Пилипенко та Григорій Матлак, директор музею Наталія Йова, директор БДЮТ Наталія Тименко.

Від імені виконавчого комітету міський голова Анатолій Федорчук зачитав вітальну адресу і подарував школі мікрофон. Водночас з нагоди 1000-ліття міста школа отримала прапор Борисполя, а кожен клас листівки з пам’ятними датами нашого краю. А. Федорчук наголосив, що цього року поріг міських шкіл переступило 6 тисяч 860 учнів, що на 365 більше, ніж минулого. Директор закладу додала, що за останні п’ять років з бюджету міста на розвиток школи надійшло понад 4 млн грн.

Очільник освіти Т. Чернойван передала вітання від голови КОДА Володимира Шандри та вручила Подяку колективу школи за багаторічну плідну працю.

За традицією, депутат округу Юрій Локайчук подарував школі волейбольні та баскетбольні м’ячі, а першокласникам – смачний сніданок.

Н. Пилипенко та Г. Матлак, які очолювали школу в різні роки, підкреслили, що це не просто ювілей, а суцвіття років, які дали місту хороших людей. Музичними композиціями привітали присутніх випускниці Оксана Божнюк та лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів естрадної пісні Тетяна Брова. А першокласники 1965 року, поважні, уже з сивиною на скронях бориспільці, подарували школі символічний вишитий рушник та медаль з написом «50», що стануть окрасою шкільного музею.

До слова запросили одинадцятикласників та першокласників, які у вигляді патріотичних кульок випустили мрії у блакитну чисту вись.

Уперше як подарунок школі з нагоди її поважного ювілею учні виконали гімн закладу на музику Ірини Панкявічене та на слова учениці 10 класу Олександри Оляніної.

Перший дзвоник ювілейного навчального року пролунав у руках учениці 1-А класу Даші Кашул, яку гордо проніс на плечах рідний брат Роман, учень 11-го класу.

За традицією, наступаючи на символічну підкову, першими до навчального закладу зайшли першокласники під супровід цьогорічних випускників через символічні ворота з батьківських вишитих рушників на щастя-долю, на мирні літа.

Тетяна ПІДГУРСЬКА, кореспондент міського радіомовлення, фото Віктора СПІВАКА

Share Button