Сергій Наєв: «Для захисту Києва застосували зенітні САУ Gepard»

Усі дрони, застосовані росіянами під час атаки на Київ, були виявлені та знищені силами протиповітряної оборони, які використали зенітні самохідні артилерійські установки Gepard. Про це у Телеграмі повідомляє пресслужба командування Об’єднаних сил ЗСУ з посиланням на командувача КОС ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Вказується, що до відбиття атаки залучалися як підрозділи зенітних ракетних військ і винищувальна авіація Протиповітряних cил ЗСУ, так і мобільні вогневі групи протиповітряної оборони інших складових Сил оборони України.

Наєв наголосив, що сьогодні силам та засобам протиповітряної оборони України немає рівних у всьому світі. Вони самостійно закривають небо над країною, а відсоток збитих ворожих цілей б’є рекорди.

Самохідні артилерійські установки Gepard – серед кращих у своєму класі. Уражають цілі на відстані від 100 метрів до 4 км. Екіпаж – усього три людини: водій, командир і навідник. Ці комплекси будуть прикривати важливі об’єкти інфраструктури від атак гвинтокрилів та літаків на малих і надмалих висотах. Зенітна установка тривалий час була надважливим елементом протиповітряної оборони армій Німеччини, Нідерландів та Бельгії.

Установка базується на шасі танка Leopard 1. На башті, що здатна робити повний оберт, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA та два радари, що визнчають ціль на відстані до 15 км. У модифікації ЗСУ 1 А2 встановлено цифровий комп’ютер, що може приймати дані із інших РЛС, – по суті, бачити ціль поза своєю зоною. Основний боєкомплект – 320 снарядів для ураження повітряних цілей.

Також у магазині є 20 снарядів для наземних цілей. Темп вогню кожної гармати – 550 пострілів на хвилину, тобто разом – 1100 пострілів по цілі. Gepard здатен працювати в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника.

Як повідомлялося, у ніч на 25 травня 2023 року ворог атакував Україну ударними дронами іранського виробництва Shahed-136/131. Загалом зафіксовано пуски 36 баражуючих боєприпасів з північного та південного напрямків. Імовірно, ворог мав на меті атакувати критичну інфраструктуру та військові об’єкти в західних регіонах держави.

Фото: Вікіпедія

Share Button