«Місто, з якого почалася війна»: у Борисполі презентували документальну книгу про окупацію Слов’янська

У Бориспільському державному історичному музеї 25 березня відбулася презентація книги «Місто, з якого почалася війна». Це документальне видання, в основу якого увійшли історії постраждалих, які стали свідками початку окупації на сході України, бачили або ж самі зазнали порушень прав людини у Слов’янську, куди найперше зайшли незаконні збройні формування.

У книзі проаналізовано функціонування незаконних в’язниць, переслідування мешканців міста за релігійні переконання, залучення неповнолітніх осіб до збройних формувань, питання примусової праці та торгівлі людьми в місцях несвободи, проблеми обстрілів і мінування об’єктів цивільної інфраструктури. Розглянуто також розгортання проросійської пропаганди в місті, проблеми доступу до медичної допомоги під час окупації та пошуку шляхів примирення після відновлення урядового контролю над Слов’янськом.

Представляли збірку Надія Нестеренко – аналітикиня ГО Східноукраїнський центр громадських ініціатив, авторка розділу про вплив російської пропаганди, Андрій Москаленко – юрист ГО «Громадський комітет конституційних прав і свобод громадян», автор розділу про примусову працю та торгівлю людьми у незаконних в’язницях, мінування цивільних об’єктів у Слов’янську і шлях до порозуміння, Ганна Куровська – авторка розділу про вплив війни на дітей.

Правозахисники наголосили, що Слов’янськ став містом, події в якому стали рольовою моделлю для захоплення інших міст Донбасу і продовжують відтворюватись з новою силою після повномасштабного вторгнення рф.

В обговоренні книги взяли участь координаторка Бориспільського волонтерського центру «Перемога» Наталія Сичова, Голова ГО «Новий Схід» Тамара Василенко, директор Бориспільської ДЮСШ Михайло Шкоруп, начальниця управління соціальної політики та охорони здоров’я Бориспільської МР Олена Коротка.

Учасники заходу мали змогу безкоштовно отримати примірники книги.

Видання «Місто, з якого почалася війна» підготовлено Східноукраїнським центром громадських ініціатив, ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», БФ «Восток SOS», Правозахисним центром громадських досліджень, ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», які є членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», за підтримки Kurve Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action у рамках програми «Громадянська служба миру», яка фінансується Федеральним урядом Німеччини.

Інф. «ТС»

Share Button