Павло Магденко «Хотілося показати війну не лише з екранів телевізора…»

У Бориспільській художній галереї «Арт-Депо» відбулася виставка «С#КА ВІЙНА» та благочинний збір коштів на потреби ЗСУ. Відвідувачам презентовано фотоархів 2014-2022 років нашого колеги-журналіста, а нині військовослужбовця Павла Магденка.

Окрім фото, на виставці також можна було побачити фальшиві рашистські грамоти «за взяття Києва», трофейну російську форму та сухпайки, дитячі малюнки тощо.

Павло Леонідович розповів, що подібну виставку планує організувати і в Переяславі, мріє і про закордон, адже варто нагадувати світу, що війна в Україні триває з 2014 року.

«У річницю повномасштабного вторгнення хотілося показати війну не лише з екранів телевізора, а й на світлинах цієї виставки. Нагадати, що таке зброя, на що вона здатна, показати, що там (на передовій – ред.) зовсім інше життя й сприйняття, ніж тут (у Борисполі – ред.). Наприклад, ось розірваний танк, а ось приліт – такого, що відбувається там, тут немає», – розповів, презентуючи світлини, пан Магденко.

Своїми враженнями від виставки з журналістом поділився засновник галереї «Арт-Депо» та меценат Борис Шапіро, наголосивши, що фотографія – це одне з мистецтв сучасної творчості й сучасного періоду життя країни й українців. Ці по-справжньому високохудожні світлини – це не тільки репортерська робота автора, а й творча: бачимо людські емоції, «буденність» роботи наших воїнів, трагічні моменти та патріотизм. Ці світлини є свідченням часу і мають художню цінність.

«Колись Черчіль сказав, якщо не воювати за збереження культури, то тоді за що? Наша країна воює за свободу, за ідеали, за те, щоб бути в Європі, бути освіченими та культурними людьми. Звісно, потрібно знати математику і фізику, але при цьому знати й історію, культурний та мистецький спадок своєї країни та свого народу. Тому добре, що під час війни у Борисполі продовжують працювати художні заклади, майстерні, в тому числі наша галерея», – підкреслив Борис Шапіро.

Далі зізнався, що найбільше його вразили фотографії, де зброя поряд з буденними природними речами: автомат і квіти, горіхи у військовій касці, «на світлині не відразу бачиш, де вони лежать, а коли придивишся – в касці, то розумієш, за яких обставин зроблено світлину».

«Тут, у галереї, виникає відчуття причетності та гордості за її створення, адже приміщення «Арт-Депо» відіграє свою роль, і не лише культурну. Ми працюємо, сплачуємо податки, волонтеримо, донатимо і водночас підтримуємо митців: музикантів, художників, письменників  – це важливо. І в мирний час не дуже купують книжки, картини тощо, а під час війни й поготів. Здавалося б, зараз не до творчості, проте саме зараз  час підтримувати українське мистецтво. Я навіть знаю, якою буде виставка, приурочена нашій Перемозі – це буде весь шлях від початку війни і до її закінчення. І частина представлених тут світлин, однозначно, буде на тій виставці», – поділився пан Шапіро.

За три дні вдалося зібрати 16150 гривень. 14250 гривень  уже задіяно на закупівлю «гуми» на автівку. Різницю – 1900 грн – буде витрачено на те, щоб купити набір ключів.

Валерія ШУЛЬГА, «ТС», фото Сергія КРУЧИНІНА

Share Button