США З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ

24-26 лютого містами США прокотилися акція «Ukraine: 365 Days of Defending Freedom» на підтримку України.

До річниці повномасштабного вторгнення російської федерації в Національному музеї та меморіалі Першої світової війни (місто Канзас-Сіті, штат Міссурі) відбулася акція Stand with Ukraine KC. Попри можливість продегустувати дещо з національного, доторкнутися до мистецтва музичного та художнього, приковували увагу 365 плакатів. Створені за підтримки організації KLYCH (КЛИЧ), вони демонстрували історію трагедії та надії кожного дня. Того ж вечора з потужним концертом виступив гурт ДахаБраха.

У суботу 25-го біля меморіального фонтану JC Nichols відбулося віче. Організоване громадою Канзас-Сіті у співпраці з КЛИЧ, воно зібрало велику кількість небайдужих, як і закликів «Слава Україні!» з вікон випадкових автівок. На 365 секунд присутні схилили голови під глухе цокання годинника та аудіоголос з розповідями, що краяли серце і душу.

Навколо фонтану було розкладено і 365 плакатів, які протягом двох годин були у відкритому доступі для кожного. Притискаючи до грудей, активісти виходили з ними на вулиці Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Х’юстону, Сан Антоніо, Лос-Анджелесу та ще понад 60-ти міст США. Таким символічним жестом учасники демонстрували світові щоденну боротьбу українців. «Коли світ дав нам три дні, ми дали їм рік. Українці надихають людей світу і надалі залишатимуться маяком світла через єдність», – розповідає представник КЛИЧу Олександр Крапівкін.

Своїм правом звернутися до присутніх скористалася і Тетяна Мокріді – журналістка, телеведуча, яка вимушено покинула домівку. «Українці, які живуть давно у США, віддають чимало часу, грошей, аби допомогти Україні. Інколи їм доводиться спати по 2-3 години, аби підготуватися до акції на підтримку України. Вони живуть тут, але серцем назавжди з Україною і українцями. Для них «біженка» – це не тавро, це крик про допомогу» (цит. зі сторінки Тетяни Мокріді у соціальній мережі фейсбук).

Завершував акцію до річниці вторгнення рф на територію України концерт Симфонічного оркестру Львівської національної філармонії в концертній залі Університету Канзасу.

Тетяна ПІДГУРСЬКА, спеціально для «ТС»

Share Button