«Підтримуємо харчову безпеку країни»: Сергій Міщенко про перші дні великої війни, виклики «Старинської птахофабрики» і головні зміни за рік

Підприємства групи МХП під час повномасштабного вторгнення і протягом року війни не зупинялися. Вони сфокусувалися на головному – підтримка харчової безпеки країни. Одним із таких підприємств є й СТОВ «Старинська птахофабрика».

Про те, як працювало підприємство в перші дні війни і як працює зараз, розповів директор «Старинської птахофабрики» Сергій Міщенко.

– Сергію, як для вас і підприємства розпочалося 24 лютого?

– У перші хвилини не міг усвідомити, що це трапилося, що росія розпочала повномасштабне вторгнення. Але це вже була реальність. Де були росіяни, звідкіля вони почали наступ, на той час ні я, ні мої колеги не знали.

Їдучи на роботу, в думках підбирав слова, які мав сказати працівникам «Старинської птахофабрики» та «Перемоги Нової» (Сергій Міщенко також директор ДП «Перемога Нова» с. Будище Черкаської області – ред.). Думав, що робити, якщо люди не вийдуть на роботу? Але всі працівники, керівники, спеціалісти були на своїх робочих місцях. Ми зібрали оперативну нараду, розподілили обов’язки, кому і що робити. Я зустрівся з працівниками на виробничих підрозділах і запевнив людей, що ми разом, що я і головні спеціалісти залишаємося на місці й працюємо. А в цей час топ-команда МХП зібралася в центральному офісі. На тій зустрічі було чітко сформульовано роль компанії під час війни – підтримка харчової безпеки країни. І в подальшому всі наші кроки були зумовлені розумінням цієї ролі.

Які головні виклики постали перед вами?

– Перш за все –  це організація роботи підприємства під час воєнного стану. Відразу виникло питання логістики з введенням комендантської години. На «Старинській птахофабриці» працюють люди з понад 50 населених пунктів Баришівщини, Борисполя та Переяславщини. Всіх їх треба привезти на роботу та відвезти додому. А ще рух транспортних засобів підприємства між виробничими майданчиками та привезення комбікорму для годівлі птиці.

Наступним викликом постало питання з паливо-мастильними матеріалами, яке також довелося вирішувати швидко й оперативно. А потім настали блекаути. Тоді ми зрозуміли, що одна з ключових складових нормального життя — це електрика. Але враховуючи той факт, що всі наші виробничі та допоміжні підрозділи на підприємстві на випадок аварійних відключень мають генератори — ми були готові до повного відключення електроенергії. Складнощі виникали із забезпеченням пального до генераторів. Ми цілодобово працювали, щоб встигнути заправляти їх на дільницях. Зараз я можу сказати, що із вчасним постачанням пального у випадку повного блекауту наші виробничі майданчики будуть цілковито автономними.

Ще для дітей наших працівників організували «дитячий садочок», оскільки школи і садочки на той час не працювали. Ми обладнали в своєму конференц-залі дитячий простір, де забезпечили дітлахів харчуванням, доглядом і дозвіллям.

Ми надали допомогу в облаштуванні укриттів у дитячих садочках і школах, купили твердопаливний котел у будинок літніх людей. Навіть думки не виникало, скільки на це витратимо грошей, матеріалів, людського ресурсу. Ми просто робили те, що мали.

У перші дні повномасштабного вторгнення полиці магазинів спустошилися. Як вирішували питання з продовольством для працівників?

– «Старинська птахофабрика», як і всі інші підприємства групи МХП, з перших днів почала надавати допомогу продуктами харчування не тільки своїм працівникам, а й усім, хто цього потребував. Це ЗСУ, ТрО, жителі громад, а також вимушені переселенці. А це значна частина Київської та Черкаської областей. «Старинська птахофабрика» за період з лютого по грудень 2022 року благодійно надала понад 773 тис. яєць та 293736 кг м’ясної продукції. Але хочу сказати, що і наші працівники, і жителі громад не сиділи склавши руки. Багато хто почав пекти вдома хліб, хтось закривати тушкованку, хтось виготовляти слайси з курятини і все це відправляти військовим на «передок». Так ми підтримуємо один одного і надаємо допомогу військовослужбовцям.

Скільки працівників підприємства зараз боронять нашу країну?

– На сьогодні по «Старинській птахофабриці» понад 100, а по «Перемозі Новій» – 38 працівників. Для всіх мобілізованих, як на нашому підприємстві, так і на всіх підприємствах групи МХП, зберігаємо робочі місця і заробітну плату. Але, на жаль, є й загиблі. Олександр Мисан, водій транспортних засобів, Сергій Потапенко, технік-будівельник, Ігор Бабков, електрик цеху 5 розряду зі «Старинської птахофабрики» та Ігор Клименко, робітник з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва «Перемога Нова». Вічна пам’ять Героям!

– «Старинська птахофабрика», окрім того, що є значним у регіоні роботодавцем, є великим платником податків до місцевих бюджеті. Чи вплинула на це війна?

– МХП – це великий відповідальний бізнес. І незважаючи на війну, підприємства вчасно і в повному обсязі сплатили всі збори та податки до бюджету за 2022 рік. До місцевого бюджету СТОВ «Старинська птахофабрика» минулого року сплатила понад 67 млн гривень. А також ми надали робочі місця як вимушеним переселенцям, так і місцевим жителям, які втратили роботу після повномасштабного вторгнення росії. Окрім того, компанія продовжує всі флагманські проєкти: конкурс грантів для місцевих громад «Час діяти, Україно!», конкурс грантів для мікробізнесу «Роби своє», національний кінотур «Кіно заради перемоги!», «Посій насіння з МХП» та «Збережи насіння з МХП».

Ми й надалі підтримуватимемо наших мобілізованих співробітників, підтримуватимемо продовольчу безпеку країни, розвиватимемо і відновлюватимемо регіони, допомагатимемо тим, хто цього потребує, підтримуватимемо проєкти, спрямовані на утвердження української ідентифікації.

В країні йде війна, але ми не стоїмо на місці і втілюємо в життя наші плани. Минулого року на «Старинській птахофабриці» відкрили найбільшу лабораторію МХП – її площа становить 800 м2. Це 37-ма лабораторія, яка почала працювати на підприємствах групи МХП. Ми продовжуємо співпрацю з навчальними закладами в напрямку дуальної освіти, яка адаптує студентів до умов бізнесу, при цьому дає змогу комбінувати навчання в університеті та безпосередньо роботу в обраній сфері.

МХП постійно в русі, постійно змінюється. У 2019 році компанія почала трансформацію в кулінарну, і цей процес невпинно триває. Щодня працюємо, щоб годувати людей і пропонувати їм якомога більше якісних та смачних страв, виготовлених із використанням найсучасніших харчових технологій. Навіть під час повномасштабного вторгнення трансформація продовжується.

Компанія МХП бачить своєю задачею зміну культури харчування в Україні. Ми й до повномасштабної війни намагалися полегшити життя українцям та зробити за них більшість роботи з підготовки продуктів до вживання. Хочемо, щоб вони менше часу витрачали на приготування їжі й інвестували його у важливе для себе — роботу, родину, хобі, навчання, дозвілля. Чим менше наш споживач витрачає ресурсів на приготування їжі, тим краще. Тому в нас досить широкий портфель кулінарних продуктів, включаючи наш м’ясоковбасний напрямок, які можна просто купити та з’їсти чи швидко приготувати. І зараз, в умовах частих відключень світла та води з усіма супутніми проблемами, така продукція з доданою вартістю особливо затребувана.

З яким настроєм почали роботу в 2023 році?

– Минулий рік зробив нас сильнішими. Я тішуся, що, незважаючи на війну, на страхи за себе й близьких, колектив зберігся. Спеціалісти, керівники та працівники залишилися на своїх робочих місцях. Я дякую всім і кожному за плідну працю, за витримку та довіру. Звісно, люди знаходяться у постійній напрузі. Але ми продовжуємо виконувати свою роботу і розуміємо, наскільки вона важлива. Адже своєю роботою ми підтримуємо продовольчу безпеку в Україні. Вірю, що 2023 рік стане роком нашої Великої Перемоги над ворогом.

Сергій СТРІЛЬЧУК, Катерина ЯРЕМЕНКО

ЦИФРИ І ФАКТИ

У 2022 році СТОВ «Старинська птахофабрика» сплатила понад 235 млн грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів

Протягом 2022 року «Старинська птахофабрика», яка є частиною компанії МХП, сплатила 235,6 млн грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. До загальнодержавного бюджету за рік перераховано 95,7 млн грн. До місцевих бюджетів – 67 млн грн. Сума єдиного соціального внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування робітників підприємства становила 72,7 млн грн.

Водночас загальна сума сплачених податків, зборів та внесків компанією МХП становить майже 4,6 млрд грн.

Компанія МХП підтримує та реалізує власні національні й локальні соціальні проєкти. Так, МХП передала понад 13 тис. тонн власної продукції волонтерам, працівникам і їхнім родинам, лікарням та ВПО. Компанія фінансово підтримувала ініціативи благодійного фонду «МХП – Громаді»: допомогла з облаштуванням укриттів у школах, дитсадках і медзакладах на суму 6,6 млн грн; долучилася до виділення коштів у межах конкурсу «Час діяти, Україно!» на суму 8 млн грн. Також через грантові програми «Роби своє» та SEED від Глобального договору ООН МХП підтримала малий і середній бізнеси на 6,3 млн грн, розвиваючи ще і в такий спосіб економіку громад та України в цілому.

Варто додати, від початку повномасштабного вторгнення компанія МХП бачить свою роль у підтримці продовольчої безпеки та економіки України. Компанія підтримує роботу підприємств (за винятком підприємства «Український бекон», роботу якого компанія була вимушена тимчасово призупинити через посилення бойових дій в Донецькій області), зберігає робочі місця і сплачує заробітну плату вчасно та в повному обсязі, зокрема мобілізованим співробітникам. За 2022 рік компанія спрямувала на зарплати мобілізованим працівникам майже 459 млн грн.

Share Button