БЕЗКОШТОВНІ LED-ЛАМПИ, СУБСИДІЇ ТА ПЕНСІЇ: ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ У ЛЮТОМУ

У лютому українці зможуть безкоштовно отримати LED-лампи за програмою обміну в «Дії». Підвищення пенсій та соцвиплат не передбачено, як і тарифів, однак зміняться правила виплати субсидій.

БЕЗКОШТОВНІ LED-ЛАМПИ

В Україні стартувала програма безкоштовного обміну звичайних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи.

Щоб взяти участь у програмі, потрібно подати заявку в застосунку «Дія». У меню «Послуги» слід вибрати пункт «Обмін лампочок», потім вказати свій номер телефону, відділення «Укрпошти», в якому зручно забрати лампи, та їх кількість (не більше 5 штук).

Якщо немає змоги замовити обмін через «Дію», можна прийти у відділення «Укрпошти». Для цього потрібно взяти з собою паспорт, ІПН та лампи розжарювання.

Спочатку програма працюватиме в обласних центрах, а також у Краматорську, Покровську, Кривому Розі. Наприкінці лютого обмін ламп буде доступним і в інших містах і селах України.

НОВІ РАХУНКИ ДЛЯ СПЛАТИ ЄСВ

З 1 лютого зміняться реквізити для сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) у Києві.

Головне управління податкової служби поінформувало платників податків про те, що сплачувати ЄСВ із лютого необхідно на рахунки 3556, відкриті на ім’я ГУ ДПС за символами звітності 201-204. Реквізити рахунків можна знайти на сайті управління ДПС у розділі «Реквізити для оплати рахунків».

Рахунки для сплати ЄСВ в інших містах залишаються без змін.

НОВІ ПРАВИЛА ВИПЛАТИ СУБСИДІЙ

Пенсійний фонд із 2023 року скасував безготівкову грошову виплату пільг.

Вносити оплату за комуналку необхідно самостійно, використовуючи пільгові кошти, що надходять від держави на спеціальний банківський рахунок в «Ощадбанку» або через відділення «Укрпошти».

Виплати субсидій пенсіонерам здійснюватимуться на їхні пенсійні рахунки у банках або разом із виплатою пенсії на «Укрпошті».

Громадянам, які хочуть змінити спосіб отримання пільг (наприклад, змінити банк), слід звернутися до органів Пенсійного фонду.

ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ ТА…

В лютому 2023 року не буде підвищення пенсій, про що повідомляло Мінсоцполітики. З 1 грудня 2022 року мінімальний розмір пенсії за віком становить 2093 грн, максимальний ― 20930 грн. Уряд назвав пріоритетом номер один фінансування армії, безпеки та оборони, тому в бюджеті підвищення пенсій не закладено.

Проте передбається кілька етапів автоматичної індексації пенсій: індексація пенсій на 5,4% в березні; перерахунок пенсій громадянам пенсійного віку, які продовжують працювати в квітні.

Протягом 2023 року планується підвищити пенсії і чорнобильцям. Сума становитиме 18 261 грн: для інвалідності 1-ої групи пенсія складатиме 100% середнього заробітку; для інвалідності 2-ої групи – не нижче 80% середнього заробітку; для інвалідності 3-ої групи – не менше 60% середнього заробітку;

…ПЕНСІЙНИЙ ВІК

Відповідно до нових етапів пенсійної реформи та закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, із 1 січня змінився пенсійний вік.

У лютому 2023 році діє запроваджена із січня мінімальна тривалість страхового стажу для виходу на пенсію в 60 років ― мінімум 30 років. В 2022 році це було 29 років.

Таким чином, на пенсію в лютому 2023 року можуть виходити пенсіонери: якщо досягли віку 60 років та мають понад 30 років страхового стажу; якщо досягли віку 63 років, та мають від 20 до 30 років стажу; якщо досягли віку 65 років, та мають від 15 до 20 років стажу.

Надалі страховий стаж збільшуватиметься до 35 років мінімально в 2028 році.

ВИПЛАТИ ДЛЯ ВПО

Внутрішнім переселенцям продовжать виплачувати допомогу у розмірі 2-3 тис. грн, якщо регіон, звідки виїхала особа, потрапляє до переліку громад Мінреінтеграції – це 329 громад у 9 областях країни. Крім того, з січня в Україні відновили прийом заявок на грошову допомогу від УВКБ ООН. Реєстрація на виплати 6600 грн відбувається в офісах та виїзних пунктах 10 регіонів. На допомогу можуть розраховувати ВПО, які ще не отримували її від ООН.

Share Button