Готовий до бою – готовий до Перемоги: як бориспільців навчають стрільбі

22 грудня на полігоні на околиці Борисполя за підтримки ВЦ «Перемога» вдалося організувати тренінг зі стрільби та правильного поводження зі зброєю. Доєднатися до групи та попрактикуватися у навичках міг кожен, єдиною умовою було заповнити онлайн-форму. Журналіст «ТС» теж випробував себе в ролі стрільця та поспілкувався з інструкторами полігону.

ТЕОРІЯ: ІНСТРУКТАЖ-ЛЕКЦІЯ ТА ЗАПИТАННЯ

Петро Федорович, головний інструктор навчально-бойового центру, наголосив, що полігон було створено для підготовки підрозділів Територіальної оборони і військових частин, які базуються у місті Борисполі та навколишніх населених пунктах. Зараз полігон став багатофункціональним та готовим приймати цивільних для навчальної стрільби.

«Стрільба – одне із направлень роботи полігону, зараз у нас і поліцейські тренуються, і тактичні групи, приїжджають різні військові підрозділи, маючи дозвіл, тут навіть оператори БПЛА тренуються (місцевість пристосована для цього). Не так давно цивільні почали приїжджати. Сьогодні «Перемога» велику групу привезла, організувавши акцію серед цивільних, і ми раді допомогти і навчити», – розповів «Федорович». Так усі з повагою звертаються до нього.

Тут працюють професійні інструктори і до кожного «стрільця» мають свій підхід, відразу видно знання, відповідальність і досвід. Дехто з них нещодавно повернувся із навчань в Англії, хтось приїхав прямо із гарячих точок фронту.

Наш тренінг для цивільних проходив у три етапи. Найперше військові почали з інструктажу та навчальної лекції з поводження зі зброєю та вибухонебезпечними предметами. Ми дізналися про історію зброї, її виникнення та способи застосування, балістику, вплив погодних умов на бойові дії та водночас про основні елементи складової зброї. Також учням показали навчальні гранати, міни, інші вибухонебезпечні предмети та розповіли про принцип їх дії. Обговорили і ситуацію на сході України та розмінування Херсонської області, яке наразі дуже актуальне.

Лекція захоплювала і могла б тривати ще довго, адже інструктори розповідали цікаво, а ми, практиканти, просто «засипали» їх запитаннями.

ПРАКТИКА: ВІД ПРИЦІЛЮВАННЯ ДО СТРІЛЬБИ ПО МІШЕНЯХ

Другим етапом навчань була практика, і в руках у «стрільців» була справжня зброя. На цьому етапі професіонали навчали нас правильній експлуатації зброї: як цілитись, перезаряджати та безпечно поводитись з нею. Пізніше учні під пильним наглядом інструкторів уже вели вогонь одиночними по мішенях.

Останнім і найбільш важким етапом була стрільба чергами. Тут, підсумувавши всі вивчені правила та прийоми, ми вже показали свої навички в стрільбі. Інструктори, як для першого разу, були задоволені: «Ідеально».

ВРАЖЕННЯ: «КРУТО НАВЧАТИСЯ У ПРОФЕСІОНАЛІВ»

До тренінгу долучились люди різні за фахом і статусом.

Бориспілька Олена говорить, що їй усе сподобалося:

«Організовано все на високому рівні, дякуємо нашим військовим, волонтерам, зокрема Вікторії Шевц, що дають нам змогу чомусь навчитися. Інструктори круті, видавали навушники, окуляри, дбали про нашу безпеку, терпляче пояснювали, підтримували та завжди були поруч. А ще хотілося б підкреслити, як круто працювати з професіоналами, в дружній атмосфері. Все побудовано на цікавих історіях, і кожен для себе узяв найголовніше. Стрільба, історії про війну та з передової надихали і змушували замислитися. А ще мені припала до душі американська гвинтівка, здається, AR-15, вона легша за «калаш» і така ж, як у фільмах, красива».

«Окрім звичних «АК» різних модифікацій, використовуємо «UAR-15», гвинтівку українського виробництва, копію американської «AR-15», яка легша і точніша за «АК», навіть цивільні це помітили», – наголосив інструктор навчально-бойового центру Ярослав.

«Стріляють тут із «АК», також «АR-ки», з помпової зброї, рідше короткоствольної. Зараз займаються на полігоні більше військові, бо їм це набагато потрібніше, тренування відбуваються фактично щодня, іноді хлопці вже стомлені ввечері їдуть, але всі на емоціях. Сьогодні уперше так масово приїхала цивільна група, бо цивільні тут бувають не так часто, і в основному зі своєю зброєю», – розповів він.

Головний інструктор полігону «Федорович» додає, що тут чекають на всіх охочих, але групами і за списками, тобто організовано: «Ми завжди готові допомогти, але ми не формуємо групи. Якщо є такі, будь ласка, нехай приходять, проведемо заняття, забезпечимо зброєю, набоями, але спеціально цього не проводимо. Адже на організацію навчальних стрільб потрібні певні ресурси, час, накази, відповідальні особи, перелік кількості людей, загалом ще та бюрократія, на яку часу не маємо. Ми працюємо з військовими, бійцями тероборони. Роботи вистачає. Але якщо ви зібрали документи, групи і у вас є можливість приїхати – ми завжди чекаємо і допоможемо».

Якщо вам теж цікаво навчитися стріляти чи повправлятися  у стрільбі – більше інформації щодо організації груп на тренінг шукайте в соцмережах ВЦ «Перемога». Самі ж волонтери уточнюють, що «візит» на полігон буде вже після Нового року.

Віталій КРУПЕНЯ, «ТС», фото автора

Share Button