«Разом до успіху: впровадження дуальної освіти»: студенти поєднують навчання в університеті та роботу на підприємствах МХП

Компанія МХП стала переможцем у номінації «Кращий проєкт із залучення талантів» премії HR-бренд Україна 2022 року. Компанія представила кейс «Разом до успіху: впровадження дуальної освіти».

Дуальна освіта адаптує студентів до умов бізнесу, при цьому дає змогу комбінувати навчання в університеті та безпосередньо роботу в обраній сфері. Керівниця відділу професійного навчання МХП Олена Азєєва наголошує, що завдяки дуальній формі навчання пришвидшується процес засвоєння студентами теоретичних знань, які необхідні для професійного зростання.

Влітку цього року студенти Черкаського Національного Університету імені Богдана Хмельницького завітали на екскурсію до СТОВ «Старинська птахофабрика», а після отриманих вражень залишилися на місячне стажування.

За результатами стажування двоє студентів – Ігор Лялька та Данило Хоменко вирішили й далі працювати за напрямом автоматизованих систем керування виробництвом. З вересня цього року обидва студенти успішно прийняті за програмою дуальної освіти. Данило працює на «Старинській птахофабриці», Ігор — на ДП Птахофабрика «Перемога Нова».

«Робота на «Старинській птахофабриці» – це новий унікальний досвід, який неможливо збагнути, коли ти просто вчишся в університеті», – ділиться враженнями Данило.

Оскільки учасники цієї програми насамперед є студентами, підприємства забезпечують їм належні умови проживання, праці та навчання. Здебільшого для студентів дуальна форма навчання є першим досвідом не тільки роботи, а й самостійного життя. Щоб допомогти новому колезі адаптуватися швидше, працівники підприємства підтримують студента в набутті професійних навиків, а також у різних соціально-побутових питаннях.

Наразі програма діє на підприємствах «Вінницька птахофабрика», «Миронівська птахофабрика», «Оріль-Лідер» та «Старинська птахофабрика». Це також є плюсом для студентів, оскільки вони можуть обирати те місце роботи, яке було б для них територіально зручнішим. Безпосередній учасник дуальної форми освіти Ігор Лялька пройшов стажування на «Старинській птахофабриці», а місцем роботи обрав підприємство «Перемога Нова».

Як наголошує Ігор, поєднувати роботу й навчання стало набагато легше — колеги у всьому підтримують, а викладачі з розумінням ставляться до зайнятості свого студента.

Також на підприємстві є робоче місце, яке студенти можуть використовувати для підготовки до семінарів та практичних завдань свого університету.

«З третього-четвертого курсів студенти можуть працювати, засвоювати всі виробничі процеси, адаптуватися до життя в колективі, набувати певних трудових та соціальних навиків. Таких працівників набагато легше вводити в курс справи», — зазначає старший бізнес-партнер із персоналу Світлана Сватовська.

Матеріали надані СТОВ «Старинська птахофабрика»

Share Button