Заслужений вчитель України Ольга Терещенко: «Не вагаючись, поміняла б нагороду на мирне небо»

Напередодні Дня працівників освіти вчителька математики Бориспільського НВК «Гімназія «Перспектива» імені Володимира Мономаха Ольга Терещенко отримала приємну новину: указом президента України їй присвоєно почесне звання «Залужений вчитель України».

Журналістці «ТС» вдалося поспілкуватися з педагогинею й дізнатися, що ж Ольга Миколаївна думає про свою нагороду?

Вчителька зізнається, що дуже приємно, що її багаторічну працю так високо поцінували, адже, спостерігаючи за новинами, бачить, зараз нагороди отримують лише військові. Проте у день професійного свята освітян президент зробив виняток і нагородив вчителів.

«Всі мої учні гарно складають ЗНО з математики, серед них є  двохсотбальники та двоє переможців МАНу на всеукраїнському рівні, та все ж нагорода була не очікуваною. Як би красномовно не звучало, але, повірте, коли б моя нагорода могла прискорити перемогу України над окупантом, я б, не вагаючись, поміняла її на мирне, ясне небо над рідним краєм. Тільки б моя сім’я, діти, онуки, всі діти України жили у вільній, незалежній державі, мирі та спокої», – наголосила О. Терещенко.

Свою педагогічну діяльність вона розпочала після закінчення Чернігівського педінституту імені Тараса Шевченка в далекому вже 1977 році. За роки багаторічної праці вчителька випустила в доросле життя багато випускників, навіть дітей своїх перших учнів.

Ольга Миколаївна розповідає, що навчати дітей під час епідемії коронавірусу і під час війни емоційно дуже важко. До того ж зараз багато учнів «порозліталися»: хтось за кордоном: у Німеччині, Нідерландах, Польщі, Ісландії, а хтось – в безпечніші області нашої країни.

«Нещодавно телефонувала одна з учениць з Ісландії, нині вона одинадцятикласниця, але планує повертатися до України та складати ЗНО. Розповідає, що діти, які виїхали за кордон, змушені відвідувати школу там, тому не можуть виходити на наші онлайн заняття. Гадаю, аби діти ходили до школи, то їхні знання були б набагато кращі. Дистанційне навчання ніколи не замінить навчання у школі з учителем, який усе пояснює на дошці», – вважає педагогиня.

Потім Ольга Миколаївна пригадала, як проходили уроки 23 лютого, коли ніхто нічого не передбачав, ні про що погане не думав, «усі йшли на уроки, були зайняті, заклопотані. Адже коли ти серед дітей, то ніби перебуваєш зовсім в іншому світі».

Донька говорила мені: «Мамо, буде війна», а я сварила її. Хіба ж могла уявити, що можуть бомбити мирні міста і села?..

Того страшного дня Ольга Миколаївна мала бути на майстер-класі для вчителів математики. «Випрасувала речі, перед людьми ж виступатиму… Та о четвертій ранку 24 лютого розпочалася повномасштабна війна…».

Валерія ШУЛЬГА, «ТС»

Share Button