Українська сторона передала російській Віктора Медведчука, завдяки чому з ворожого полону повернулися бійці з Азовсталі

Українська сторона повернула додому 215 своїх захисників. У свою чергу противнику було передано 55 окупантів та Медведчука.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опублікував повний список осіб, яких вдалося повернути з російського полону в результаті обміну 21 вересня. Документ оприлюднено на сайті штабу.

Зазначається, що серед українських воїнів, яких вдалося визволити з полону держави-агресора, — Герої України Денис Прокопенко («Редис») — командир Окремого загону спеціального призначення «Азов», Євгеній Бова — командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко — командир роти «Азову».

Звільнено з полону також Сергія Волинського («Волину»), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослава Паламара, заступника командира полку «Азов» по роботі з особовим складом, Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького, Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною «Азовсталі», Дмитра Козацького, старшого солдата, фото та відео якого з «Азовсталі» облетіли весь світ.

Додому їде також знаменита «Пташка» Катерина Поліщук — парамедик-доброволиця Національної гвардії України, яка своїм співом підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях «Азовсталі».

Повертається Мар’яна Мамонова, 30-річна військова лікарка, капітан медичної служби, яка перебуває на останніх місяцях вагітності.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, а також двоє цивільних.

За даними штабу, 124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Водночас видання РБК-Україна з посиланням на свої джерела повідомляє, що азовці повернулися додому, оскільки українська сторона передала Москві народного депутата і колишнього лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Крім того, за інформацією російських ЗМІ, під час цього обміну російській стороні було передано окупантів, які потрапили в полон внаслідок контрнаступу ЗСУ у Харківській області, а також полонених військових льотчиків РФ. Вказується і їх чисельність – 55 осіб.

Нагадаємо, масштабний обмін полоненими між Україною та РФ відбувся за посередництва Туреччини. За словами президента України Володимира Зеленського, умовою звільнення командирів полку Азов стало їх перебування у Туреччині до кінця війни.

Share Button