Алея героїв у міському парку: реконструювати не можна перенести

Влада, схоже, вже поставила кому в цьому реченні, але у громади є й інші думки

У Борисполі знову заговорили про перенесення Алеї героїв із Меморіалу Слави, що в міському парку культури і відпочинку. І якщо раніше влада ще думала радитися з бориспільцями, то наразі, схоже, рішення остаточне.

З останніх коментарів міського голови Володимира Борисенка все відбуватиметься у рамках «дерусифікації та декомунізації». Проте, чи «допоможе» перенесення Алеї героїв «дерусифікувати» бориспільців – містянам не зовсім ясно. А якщо говорити про декомунізацію, то хіба не можна обійтися без перенесення? При цьому реконструювати не лише сам парк, а й пам’ятник, осучаснити Меморіал – надати йому українських сенсів, змінити конструкцію? І, можливо, тоді ніхто не захоче їздити по ньому на
скейтах?

А якщо є тверде і непохитне рішення все ж таки прибрати Меморіал із міського парку – то є сенс подумати про перенесення на Книшовий меморіальний парковий комплекс одразу всіх пам’ятників бориспільським героям. Однак, щоб відповісти на ці запитання – потрібен діалог із громадою, а його, на жаль, немає.

Тож оскільки дискусії у місті так і не відбулося – «ТС» вирішила надати змогу висловитись тим, хто має інші думки щодо перенесення Алеї героїв та Меморіалу Слави загалом. Серед них – лист до редакції від читачки Оксани Григорівни, рядки з якого цитуємо:

«Іде війна, невже у керівництва Бориспільської громади немає інших проблем? У вас є кошти на демонтаж Меморіалу Слави? Направте ці гроші на допомогу воїнам ЗСУ. По всій країні люди збирають кошти на придбання озброєння для наших захисників. Чому б не запровадити це у нашому місті?..  Будь ласка, не чіпайте прах воїнів, загиблих під час Другої світової війни! Чим ці люди завинили перед вами?

Стоять пам’ятники героям-визволителям від фашистської навали всіма забуті, забруднені голубами і чекають своєї долі.

Який приклад ви подаєте молодому поколінню? Ніхто не задумується над тим, що мине якийсь час і пам’ятники теперішнім героям, які вмирають за рідну Україну, теж комусь заважатимуть і їх перенесуть у більш відлюдне місце».

А ось кілька думок із соціальних мереж:

Лілія: «Надзвичайно безглузда ідея. Парк потрібно не реконструйовувати, а залишити в спокої, натомість за всі ці роки бориспільській громаді непогано було б «розбагатіти» хоча б іще на один новий парк, в місті катастрофічно не вистачає зелених насаджень!

Та й інший аспект: як онучка героя В.Ф. Шкіля я проти такого цирку з Алеєю слави просто серед білого дня, в центрі міста. І хто весь час «штовхає» такі чудернацькі ідеї?

Бачу, що питання нецільового використання бюджетних коштів владою міста потребує ретельного дослідження».

Оксана: «У Другій світовій Україна у складі СРСР захищала не тільки територію СРСР, а й власну. Цей пам’ятник – частина нашої історії, якою б вона не була. Це, мабуть, єдиний період, про який у нас були живі свідки – наші діди та прадіди, про який ми маємо достовірну інформацію. На полях битви залишились їх рідні та друзі. Цей пам’ятник вшановує пам’ять саме цих людей. До чого тут росія? Знесення в рамках дерусифікації – показник неграмотності, некомпетентності, невдячності, вандалізм влади у чистому вигляді. Згодна з тими, хто згадує у коментарях про героїв теперішньої війни. Але потрібно доповнювати Меморіал іменами нових героїв, наших земляків, а не зносити».

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

Share Button