У Київській області виявлено перший випадок лихоманки Західного Нілу

На Київщині, у Броварах, виявлено випадок підозри захворювання на лихоманкою Західного Нілу. Про це в понеділок, 15 серпня, повідомив під час оперативної наради в. о. директора районної філії ГУ «Київський ОЦКПГ МОЗ» Василь Сич.

За словами фахівця, на лихоманку Західного Нілу захворіла пенсіонерка з Броварів, яка з червня перебувала на стаціонарному лікуванні. Жінка мала кілька захворювань, що супроводжувалися підвищеною температурою.

Під час комплексного лабораторного обстеження лікарі встановили діагноз «лихоманка Західного Нілу». Як повідомив Василь Сич, минулого року протягом літа в Україні зареєстрували п’ять випадків цієї хвороби, серед яких три – на Київщині.

Нагадаємо, геморагічна лихоманка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У важких випадках супроводжується лихоманкою, запаленням мозкових оболонок та речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Найчастіше на неї хворіють сільські жителі, а також любителі полювання.

На сьогодні захворювання поширене у багатьох країнах Африки, Азії, Середземномор’я. Окремі спалахи реєструються у країнах Центральної Азії (Казахстан, Туркменія, Таджикистан), Закавказзі (Азербайджан, Вірменія), США, Канаді, Мексиці, країнах Центральної Америки та Карибського басейну, Австралії, зафіксовано випадки Росії та України.

Інфікована людина не заразна. На сьогодні немає документально зареєстрованих випадків передавання цього вірусу від людини до людини за безпечних контактів та випадків зараження працівників охорони здоров’я за дотримання стандартних заходів інфекційного контролю.

У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте у 20% хворих розвивається грипоподібне захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м’язах, суглобах та спині, слабкістю, нудотою та діареєю. Можуть бути також висипи на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи – менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі).

Share Button