«Хоча одеські й не такі солодкі, як херсонські, та їх купують і ажіотаж ще буде»
Смугасті ласощі літа
Міський Центральний ринок. На ятках серед різнокольорового ягідно-овочевого розмаїття – ожини, лохини, персиків, абрикосів, винограду, вже можна побачити і баштанні – кавуни й дині.
Цьогоріч в силу відомих причин – окупації рафистами Херсонщини, ціни на смугасті ягоди неймовірно високі – 30-35 грн за кг. Підходимо, запитуємо в продавця – звідки товар?
«Через війну росії з Україною цього року кавуни «приїхали» з Одещини, – пояснює помічник продавця Євген. – Хоча одеські кавуни і смачні, та херсонські – кращі: червоні, тонкошкурі, у них навіть смак особливий. Ажіотаж на кавуни не такий, як минулого року, але ж сезон тільки розпочався».
У нашу розмову втручаються покупці, яким саме зважують помідори, зауважуючи, що ажіотаж обов’язково буде, але днів через десять, коли почнуть дозрівати кавуни на власних садибах, тоді і їх продаватимуть. Хоча більшість, звичайно ж, привозні.
Варто додати, що кавунові ятки є майже в усіх мікрорайонах міста – і в середмісті, і на околицях, переважно на видних людних місцях, ближче до автодоріг. Масово продають баштанні і в супермаркетах.
ДО ТЕМИ
Чи знаєте ви, що…
…дозволена ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Для порівняння: в м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличному шпинаті чи редисі – до 2500 мг/кг.
Але якщо є сумніви, можна перевірити самому: для цього шматочок м’якоті розтерти у склянці води. Якщо вона забарвилася в червоний колір – їсти такий плід не варто. А коли ягода якісна і стигла – вода просто помутніє.
З ЧОГО «ЗРОБЛЕНИЙ» КАВУН:
вітамінів групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), А, С, Е, К, РР;
мікроелементів: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен;
фруктози, сахарози, глюкози;
антиоксидантів: лікопен, бета-каротин, лютеїн;
органічних кислот.
ЧИМ КОРИСНИЙ КАВУН
Зміцнює імунні систему, нормалізує сон.
Поліпшує процес травлення, має сечогінну дію, сприяє виведенню з організму зайвого холестерину, лікує хронічні гастрити.
Поліпшує процес кровотворення.
Нормалізує функціонування передміхурової залози.
Людям із гіпертензією та пре-гіпертензією, жінкам у менопаузі.
При гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, коронарній недостатності, аритмії.
При хворобах серцево-судинної системи.
Корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.
Крім того, м’якоть кавуна застосовують зовнішньо при захворюваннях шкіри. З неї роблять примочки і прикладають до гнійних ран, а також використовують при дерматитах, псоріазі, екземі та інших шкірних хворобах.
КОМУ КАВУН ПРОТИПОКАЗАНИЙ
При наявності каменів у нирках.
При виразці шлунка і цукровому діабеті.
При проносі або коліті.
При ураженні сечоводів, порушенні відтоку сечі.
При індивідуальній непереносимості.
Підготувала Валерія ШУЛЬГА, «ТС»