«Хоча одеські й не такі солодкі, як херсонські, та їх купують і ажіотаж ще буде»

Смугасті ласощі літа

Міський Центральний ринок. На ятках серед різнокольорового ягідно-овочевого розмаїття – ожини, лохини, персиків, абрикосів, винограду, вже можна побачити і баштанні – кавуни й дині.

Цьогоріч в силу відомих причин – окупації рафистами Херсонщини, ціни на смугасті ягоди неймовірно високі – 30-35 грн за кг. Підходимо, запитуємо в продавця – звідки товар?

«Через війну росії з Україною цього року кавуни «приїхали» з Одещини, – пояснює помічник продавця Євген. – Хоча одеські кавуни і смачні, та херсонські – кращі: червоні, тонкошкурі, у них навіть смак особливий. Ажіотаж на кавуни не такий, як минулого року, але ж сезон тільки розпочався».

У нашу розмову втручаються покупці, яким саме зважують помідори, зауважуючи, що ажіотаж обов’язково буде, але днів через десять, коли почнуть дозрівати кавуни на власних садибах, тоді і їх продаватимуть. Хоча більшість, звичайно ж, привозні.

Варто додати, що кавунові ятки є майже в усіх мікрорайонах міста – і в середмісті, і на околицях, переважно на видних людних місцях, ближче до автодоріг. Масово продають баштанні і в супермаркетах.

ДО ТЕМИ

Чи знаєте ви, що…

…дозволена ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Для порівняння: в м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличному шпинаті чи редисі – до 2500 мг/кг.

Але якщо є сумніви, можна перевірити самому: для цього шматочок м’якоті розтерти у склянці води. Якщо вона забарвилася в червоний колір – їсти такий плід не варто. А коли ягода якісна і стигла – вода просто помутніє.

З ЧОГО «ЗРОБЛЕНИЙ» КАВУН:

вітамінів групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), А, С, Е, К, РР;

мікроелементів: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен;

фруктози, сахарози, глюкози;

антиоксидантів: лікопен, бета-каротин, лютеїн;

органічних кислот.

ЧИМ КОРИСНИЙ КАВУН

Зміцнює імунні систему, нормалізує сон.

Поліпшує процес травлення, має сечогінну дію, сприяє виведенню з організму зайвого холестерину, лікує хронічні гастрити.

Поліпшує процес кровотворення.

Нормалізує функціонування передміхурової залози.

Людям із гіпертензією та пре-гіпертензією, жінкам у менопаузі.

При гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, коронарній недостатності, аритмії.

При хворобах серцево-судинної системи.

Корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.

Крім того, м’якоть кавуна застосовують зовнішньо при захворюваннях шкіри. З неї роблять примочки і прикладають до гнійних ран, а також використовують при дерматитах, псоріазі, екземі та інших шкірних хворобах.

КОМУ КАВУН ПРОТИПОКАЗАНИЙ

При наявності каменів у нирках.

При виразці шлунка і цукровому діабеті.

При проносі або коліті.

При ураженні сечоводів, порушенні відтоку сечі.

При індивідуальній непереносимості.

Підготувала Валерія ШУЛЬГА, «ТС»

Share Button