СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ»: до збирання врожаю-2022 готові

Під гуркіт вибухів і під прикриттям авіації Україна жнивує. Готуються до збирання врожаю і у СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ». Стартувати мають із дня на день.

Найперше завдання зараз – підготовка техніки. Займається цим ремонтна база, а керує всім головний механік Іван Краснощоков. У його команді понад 60 працівників – водії автомобілів, комбайнери, трактористи, агрономічний відділ, диспетчер, комірник та менеджер із постачання.

«Готуємо зернонавантажувачі, комбайни, жатки, а ще дискові борони, плуги та частково культиватори. Також взялися за ремонт сівалок, які сіятимуть озимий ріпак та озиму пшеницю. Загалом – підготовка на фініші», – наголошує головний механік.

І попри те, що польові роботи більше нагадують біг із перешкодами, у СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ» переконані: спільними зусиллями переможуть усі обставини.

Автопарк: звідки техніка і хто обслуговує та військово-транспортний обов’язок

«Автопарк» СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ» включає, зокрема, сільськогосподарську техніку (трактори, комбайни) та інші агрегати, які обробляють ґрунт (причепи, оприскувачі тощо).

Техніка здебільшого сучасна і переважно іноземна – John Deere, Case, Caterpillar. В її обслуговуванні допомагають відповідні сервісні центри дилерів – ТОВ з іноземними інвестиціями «ЦЕППЕЛІН УКРАЇНА», ТОВ «ІНДАСТРІАЛ ТРЕЙД», ТОВ «ВІД АГРОПРАЙМ» та інші. «Працювати з ними зручно – якщо виникають якісь проблеми, три-чотири години і сервіс у нас», – каже Іван Краснощоков.

Наразі в господарстві розпочато підготовку до жнив ранніх сільськогосподарських культур. Оскільки це комплексний процес (збирання врожаю, перевезення, навантаження, розвантаження, сушіння/очистка, зберігання, складування тощо), який потребує як людського ресурсу (працівники), так і транспортного (легкові, вантажні транспортні засоби та сільськогосподарська техніка), то вихід з ланцюга людського чи транспортного ресурсу (забезпечення проведення польових робіт та після урожайної діяльності) призведе до підриву початку проведення жнив. СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ», як і ряд інших підприємств району, вже виконало свій військово-транспортний обов’язок, передбачений ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Значна частина транспортних засобів вже була відчужена  в господарства та передана.

Решта сільськогосподарської техніки та транспортних засобів, що лишилася в господарства, бере безпосередню участь у комплексі робіт зі здійснення збиральної кампанії не лише для нашого господарства, а й забезпечує надання послуг в сфері сільського господарства для інших с/г товаровиробників, які не мають взагалі ніякої техніки. Таким чином, наявна сільськогосподарська техніка та транспортні засоби забезпечують діяльність не одного господарства аграрного сектору.

СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ» постійно вживає та продовжить вживати всі можливі заходи, спрямовані на підтримку Збройних сил України, та готове до всебічної співпраці з органами державної влади, військового керівництва та місцевого самоврядування.

Останнім часом з’являються випадки вилучення та/або примусового відчуження всіх транспортних засобів певного типу, які безпосередньо використовуються у сільськогосподарському господарстві, наприклад, навантажувачів або тракторів чи вантажівок, що, своєю чергою, повністю паралізує роботу відповідного сільськогосподарського товаровиробника.

Загалом, у разі вилучення необхідної техніки та транспорту робота аграрних підприємств буде паралізована, під загрозою опиниться можливість збирання урожаю, його належного обробітку: сушки, зберігання, складування, посівної кампанії та, відповідно, працевлаштування населення, сплата податків та продовольча безпека регіону та країни в цілому. У такому випадку знівельовуються всі попередньо вжиті державою заходи підтримки, зокрема, пільгове кредитування, спрощена процедура отримання земельних ділянок для їх обробітку, придбання паливно-мастильних матеріалів і подібні заходи.

Тому критично важливим зараз є також врахувати потреби аграрних підприємств і не допустити підриву початку проведення жнив та зриву збиральної кампанії, початку посівної озимих культур.

Запчастини: доставка затримується, а ціни ростуть

Через війну виникли певні проблеми із доставкою запчастин. Якщо раніше потрібну деталь можна було замовити й отримати за три-п’ять днів, то зараз можна і місяць чекати.

«Звісно, незручності є, але логістика налаштовується. Намагаємося бути завбачливими і планувати замовлення», – додає головний механік.

Ще один важливий аспект – ціни. «Запчастини відчутно подорожчали, тож якщо раніше ми могли замінити все й одразу, то зараз обслуговуємо те, що критично важливо», – зазначає І. Краснощоков.

Паливна криза: врятували власні запаси

Паливну ж кризу допомогли пройти власні, ще минулорічні запаси – завдяки цьому в «Любарецькому» змогли провести посівну кампанію.

Тепер вживаємо всіх можливих заходів з достатнього забезпечення пальним, щоб мати змогу зібрати вирощене.

«Також ми співпрацюємо з мережею АЗК «ОККО» і маємо від них обіцянку, що проблем не буде», – зауважує головний механік.

Команда у зборі: трактористів і комбайнерів вдалося забронювати

Трактористи та комбайнери «Любарецького» цього року жнивуватимуть у повному складі.

«Нам пішли назустріч, ми подали заявки на бронювання наших військовозобов’язаних працівників і на них поставили резерв на період збирання врожаю. Тож команда залишилась, окрім кількох людей, які мають військові спеціальності, що не підлягають бронюванню», – зазначив І. Краснощоков.

Головний механік наголошує, що це неабияк важливо, адже не кожну людину можна «посадити» на комбайн: «За тиждень чи місяць таку техніку не освоїш».

Липень – лише розминка: найгарячіший період для механіків «Любарецького» – осінь-зима

Підготовка до липневих жнив – лише розминка, а насправді гарячий період для механіків СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ» – осінь-зима.

«Найскладніший період – осінь-зима, бо й роботи більше, і погода не останню роль відіграє», – каже І. Краснощоков.

А поки техніка готова до «розминки». Тільки-но буде дано старт – на поля вийдуть усі комбайни та зерновози.

«До збирання врожаю-2022 у СТОВ «ЛЮБАРЕЦЬКЕ»  готові», – запевнив головний механік.

Спілкувалася Тоня ТУМАНОВА, «ТС», фото автора

Share Button