Бориспільські «Патрони» Жужа і Фунтік: як йорки Зеленського на блокпосту стояли

А чи відомо вам, шановні читачі, що на Бориспільщині є свої «Патрони», які ще у березні стали «зірками» телебачення – їх знімали національні та закордонні канали на одному із блокпостів Київщини. Тож давайте знайомитися.

Жужа та Фунтік є улюбленцями старшого інспектора-кінолога лейтенанта поліції кінологічного центру, що діє на базі Бориспільського районного управління поліції ГУНП в Київській області, Олександра Зеленського. Із перших днів повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, їх господар ніс службу на одному із блокпостів Київської області, а собаки були поряд. Окрім того, Олександр разом із колегами співпрацювали з підрозділами ТрО та ЗСУ, виявляли та затримували ймовірних членів ДРГ, а ще допомагали евакуюватися жителям, які самостійно, без «зеленого коридору» виходили з окупованих тоді сіл на блокпост.

Саме тоді Жужа та Фунтік виконували важливу роль – намагалися відволікти від страшної дійсності насамперед людей, які евакуювалися, а разом з ними військових і волонтерів. Собаки ніби відчували, що їх місія – допомагати людям.

«Коли діти разом із батьками, практично під обстрілами, виходили з окупованих населених пунктів, в їх очах ми всі бачили відображення біди. І найбільше вражали дитячі очі. Після пережитого, коли їх зустрічали Жужа та Фунтік – лащилися, гралися, облизували руки – люди на мить могли забути про своє горе, страх і, уявляєте, посміхалися. Найбільша група була відразу з 15 осіб, з дітьми віком від трьох років, всі налякані, голодні. Середина березня, а вони в чому вибігли з хати, в тому і прийшли.

Ми зігрівали їх, ділилися їжею, дарували маленькі прапорці та військові рукавиці, які привозили нам на блокпост волонтери та журналісти. Дітям намагалися пояснити, що військові – це класно: «ми вас любимо, оберігаємо й зараз знаходимося тут задля вашої безпеки». Таким чином надавали першу психологічну допомогу. А далі допомагали евакуюватися – знаходили автобуси, передавали волонтерам.

Через деякий час діти надсилали нам малюнки зі словами «передайте господарю песиків», – розповів Олександр.

За його словами, до них на блокпост приїжджало багато журналістів як національних каналів, так і зарубіжних – з Китаю, Японії, Італії, Англії, Франції, США тощо. Кореспонденти знімали і бориспільських песиків, яких, напевне, вже побачили в багатьох країнах.

У перші місяці війни до Олександра часто телефонували господарі домашніх тварин з усієї Бориспільщини: запитували поради, адже майже всі ветеринари тоді виїхали. Маючи навички надання ветеринарної допомоги, чоловік, по можливості, завжди приходив на допомогу.

«А Instagram у ваших улюбленців є?» – запитую.

«Немає, і навіть не замислювався над цим. Та й фотографую частіше не я, а люди, колеги, журналісти. Наприклад, кілька фото опублікувала в Instagram поліція Київської області, також є фото у соцмережах «ТСН», – ділиться чоловік.

Проте Жужа та Фунтік дуже  стильні та інстаграмні песики: разом із господарем відвідують грумера, де роблять і стрижку, і зачіску, і тату, навіть клеять камінці на вушка.

Олександр розповідає, що дорослі вважали, що собак залишили і пропонували забрати. «Ні, це наш амулет!» – почули у відповідь.

«Жужу подарували атовці у 2019 році. Хлопці дізналися, що я давно хотів йоркширського тер’єра. Вручили і сказали, що тепер – це мій оберіг. А Фунтіка придбав за п’ять днів до початку повномасштабного вторгнення росії, і вдвох їм стало веселіше. Сьогодні вони не лише мій талісман, а всієї нашої кінологічної команди.

Собаки знають кілька команд, а ще Жужа навчена реагувати на зброю – тільки-но чує звук запобіжника, починає гавкати. Тож коли ми щось не почуємо, вона обов’язково попередить. Проте дуже їх не дресируємо, це ж декоративні собаки, як на мене, вони для душі», – наголошує кінолог Олександр.

Марина ГРИЦЮК, «ТС», фото автора

Share Button