Вторгнення рф в Україну: у Бориспільському районі вже зареєстровано понад 13 тисяч переселенців

Потік переселенців у Бориспільському районі дуже великий: станом на середину квітня зареєстровано вже понад 13 тисяч осіб. Серед них – мешканці Ірпеня, Бучі, Чернігова та інших міст, які постраждали від російської агресії.

В управлінні соціального захисту Бориспільської РДА всі сили спрямували на роботу з ВПО, щоб люди мали змогу отримати кошти на проживання.

Люди витримують, а програми – ні

«Кількість переміщених значна і якщо наші працівники ще якось витримують, то програми – ні. Вдень сервери перевантажені, тому працюємо вночі, а ще – на вихідних. Беремо додому ком’ютери, а іноді й принтери», – наголошує керівник управління Інна Білецька.

З цією проблемою, за її словами, стикнулася вся Україна, адже ніхто не був готовий до такої кількості ВПО.

«У великому Бориспільському районі вже зареєстровано 13 тис. 247 переселенців. І якщо громади зареєстрували понад 3 тисячі осіб, то ми з управліннями – понад 9 тисяч. Працюємо на одну мету – всім допомогти», – підкреслює Білецька.

Виплати, за її словами, вже розпочалися, але точних цифр в управління немає.

«На призначення 15 квітня пішло 1,2 тис. осіб, але це тільки у нас. Я не володію інформацією, скільки здали Бориспіль і Переяслав-Хмельницький.

Кошти ж виплачує Міністерство соціальної політики, наше завдання – ввести дані й покласти на сервер», – пояснює Білецька.

В управлінні наголошують, що заяви на отримання статусу ВПО подають не тільки переселенці з Бучі чи Ірпеня, а й ті, хто перемістився з Борисполя у Вороньків чи з Києва на дачу в Гору. У цьому вбачають певну спекуляцію, але важелів впливу не мають. Відповідно до законодавства, забезпечити потрібно всіх, адже люди перемістились. За словами Інни Білецької, «приходять і вимагають: «Зареєструйте мене швидко, мені завтра вже треба додому їхати». Потрібно додавати функцію геолокації, адже проконтролювати, чи перебувають у нас всі 12 тисяч осіб, неможливо».

Стосовно решти виплат, з ними, за словами керівника управління, проблем немає.

«Пільги, субсидії, дитячі… Всі, хто мав продовжити термін, уряд продовжив автоматично. І на 19 квітня ми вже провели виплат на 110 млн грн», – додала Білецька.

ВПО і «Дія»

Днями в Україні з’явилася можливість подати заявку на отримання статусу ВПО у «Дії». За словами І. Білецької, це певне полегшення, але є декілька нюансів.

«Так, скористатися додатком не зможуть ті, в кого немає смартфонів, а також ті, у кого паперовий паспорт, а не ID-картка. Окрім того, люди, які подали письмову заяву й отримали довідку переселенця, – так само мають подавати письмову заяву на виплати. У «Дії» в них не буде такої можливості», – пояснює керівник управління.

«Анонсована послуга отримання довідки ВПО у Дії таки запрацювала, але всі зареєстровані заяви через сервіс – все рівно отримуємо на опрацювання ми, працівники соціального захисту», – резюмує Білецька.

Робота управління в умовах війни

І хоча зараз роботи в управлінні через край, керівник переконана, за місяць-два все стабілізується.

«Потім додатково піде тероборона (бійці отримали право на пільги – ред.) і так далі. Й надалі працюватимемо на благо наших громадян», – наголошує вона.

Попри війну й обстріли Борисполя, робота управління не призупинялася ні на день.

«Ми всі люди й думки про виїзд були, але якби ми не вийшли на роботу, то хто б проводив виплати? Ми знаємо, де і для кого працюємо. Зараз загалом – всі працівники, як єдине ціле», – резюмувала Білецька.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

Share Button