Ліс із зернини: навіщо лісівники збирають і сушать шишки
Усе розпочинається з малого. І ліс, як і хліб, теж вирощують із «зернини». Як заготовляють насіння сосни і перевіряють його якість, журналістам «ТС» розповіли у Кийлівському лісництві ДП «Бориспільський лісгосп».
«Грудень і січень – час збирання шишок. Щоразу збираємо близько двох тонн і потім із них отримуємо близько 24 кілограми насіння», – розповідає лісничий Костянтин Бакун.
Розпочинається все з невеликого приміщення, яке називається «Шишкосушарка». Спочатку шишки засипають у доволі великі барабани, які вміщують до 100 кілограмів, а потім сушать близько двох діб. Температура, за словами лісничого, має бути 50-55º С.
«Температурний режим дуже важливий, адже при більшій температурі насіння пересушиться, а при недостатній – шишки не розкриються», – пояснює К. Бакун.
Після просушування насіння випадає – його збирають, очищують від крилаток (прозорих «крилець»), провіюють та зважують. Наступний етап – перевірка якості.
«Відбираємо середній зразок і відправляємо на апробацію в «Український лісовий селекційний центр». А там уже його досліджують за різними параметрами», – додає лісничий.
Зберігають сухе і чисте насіння сосни у скляних бутлях. У квітні їх «відкорковують» і висівають насіння у теплицях та коробах.
«Висіваємо близько 16 кілограмів, з яких згодом отримуємо до 300 тисяч сіянців сосни. Так і починається новий ліс», – додає К. Бакун.
Тоня ТУМАНОВА, «ТС»