У лісах на Бориспільщині можна зустріти диких кабанів, козуль і навіть шляхетного оленя: хто і чим підгодовує тварин узимку

Ліси Бориспільського району багаті на дичину. Якщо пощастить, зможете побачити не тільки зайця чи лисицю.

мисливствознавець+«У нас водяться і козулі, й плямисті олені, й дикі кабани. Останнім часом мисливські господарства почали займатися розведенням шляхетних оленів, але їх кількість поки не надто велика», – розповідає провідний міжрайонний мисливствознавець ДП «Бориспільський лісгосп» Ігор Олійник.

Найкраще спостерігати за дикою природою у Кийлові, Воронькові, Старому та Сошникові.

Дбають про диких тварин на Бориспільщині три мисливські господарства – ТОВ «Процівське» МРГ «Карань», ТОВ «Ржищівське» мисливське господарство та Дочірнє підприємство «Бориспільське мисливсько-господарське підприємство» УТМР. А провідний мисливствознавець Ігор Олійник контролює та допомагає їм у роботі.

«Зараз активно займаємось підгодівлею диких тварин та птахів. Мисливські господарства заготовили зерно, сіно, макуху і кормові віники – з березових чи липових гілок», – пояснює Ігор Іванович.

Загалом у Бориспільському районі близько 70 годівниць і підгодівельних майданчиків.

«Лісова звірина теж полюбляє смаколики. А тим паче взимку, коли випав сніг, почалися морози і добувати їжу стає складніше. Підгодівля дуже важлива ще й тому, що слабкі тварини можуть стати легкою здобиччю хижаків та браконьєрів», – додає мисливствознавець.

Місця підгодівлі тварин, зазвичай, облаштовують якнайдалі від населених пунктів, там, де тварини почуваються у безпеці. Загалом, диких тварин у господарстві підгодовують сто днів на рік, з грудня до середини березня. Оскільки взимку у тварин підвищений обмін речовин і їм потрібна додаткова енергія для збереження тепла в організмі, то правильно підібраний і збалансований зимовий раціон допомагає звірам отримати необхідну кількість поживних, мінеральних і вітамінних елементів.

Мисливствознавець розповів про те, що кількість майданчиків, їх локація та кількість кормів, які заготовляють заздалегідь, залежать від кількості поголів’я тварин, їх видів, площ мисливських угідь та ареалів проживання того чи іншого виду, а інтенсивність підгодівлі диктують ще й температурні та погодні умови.

До слова, вже цього місяця розпочнеться облік диких звірів. До «обрахунків» залучать мисливців, єгерів та лісову охорону.

«Вивчаємо сліди, проводимо опитування та використовуємо метод шумового прогону. Так, визначаємо кількість на визначеній території, а потім екстраполюємо на все господарство», – каже Ігор Олійник.

Ще один важливий аспект роботи мисливствознавця – контроль за дотриманням правил полювання.

«Браконьєрство, на жаль, ніхто не відміняв. І як тільки послабив пильність – так і маєш. Тому щонайменше тричі на місяць проводимо рейди, працюємо з єгерями. За минулий рік склали 16 протоколів за порушення правил полювання і з початку нового року – три. І хоч порушники часто мають кращу техніку і вважають, що вони хитріші, – ми їм спуску не даємо», – наголошує Ігор Олійник.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

Share Button