Зеленський доручив розробити законопроєкт про скасування призову з 1 січня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт щодо запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Про це йдеться в Указі № 36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», опублікованому на сайті Президента.

Згідно з указом, уряду доручено вжити заходів щодо безумовного виконання вимог статті 35 Закону України «Про національну безпеку України» під час формування Бюджетної декларації на 2023-2025 роки.

Кабмін має забезпечити підготовку та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти щодо, зокрема:

внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», передбачивши фінансування на поступове підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України до рівня, визначеного Указом Президента України від 30 грудня 2021 року № 688/2021 «Про додаткові заходи із забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців Збройних Сил України»;

поетапного збільшення чисельності Збройних Сил України в період з 2022 по 2025 роки на 100 000 осіб для підвищення оборонних спроможностей держави;

запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Крім того, Міністерству оборони доручено розробити концепцію поступового переходу до формування ЗСУ на професійній основі.

Міноборони має прискорити розроблення та внесення на розгляд Кабінету Міністрів проєкту концепції забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей, передбачивши запровадження спеціальної накопичувальної програми для отримання військовослужбовцями власного житла.

Також має бути забезпечене під час реалізації військової кадрової політики впровадження прозорої системи кар’єрного росту військовослужбовців ЗСУ, побудованої на рейтинговій оцінці.

 

Share Button