Бориспільці за один похід до магазину витрачають від 500 до 1000 гривень і при цьому економлять на м’ясі

В Україні невпинно зростають ціни на продукти першої необхідності. Яйця, олія та м’ясо – рекордсмени подорожчання. Український борщ подорожчав більш ніж наполовину! Це якщо порівняти з минулим роком. Лише ціна буряка підскочила втричі й тепер уже 20 грн за кілограм на ринках, у супермаркетах трохи дешевше. А разом із ним у такій же ціні капуста, подорожчали цибуля й морква, щоправда, тримається на передноворічних поки що картопля. До весни, кажуть експерти, вартість борщових овочів збільшиться ще на чверть.

Журналісти «ТС» запитали в бориспільців, скільки вони витрачають за один похід до магазину та на чому економлять?

Галина, 60 років:

– Один похід до магазину – це близько 500 гривень. Стараємось економити – стали менше купувати м’яса, круп і макаронних виробів.

Галина, 64 роки:

– Зараз похід у магазин – не менше, а то й більше 500 гривень. І це при тому, що я економлю на м’ясі та яйцях. А з іншого боку, що зараз ті 500 гривень – крапля в морі.

Даша, 35 років:

– Під час походу в магазин витрачаю десь тисячі півтори. Економимо на собі – беремо по мінімуму, а для дітей купуємо все – за повною програмою.

Олена, 57 років:

– В середньому за один похід до магазину витрачаємо близько тисячі, а то й більше. Задля економії відмовились повністю від м’ясних продуктів, в основному це овочі та фрукти.

Валерій, 50 років:

– Витрачаємо за один похід не менше 500 гривень. Економити на продуктах не бачу сенсу.

Василь, 69 років:

– По-різному витрачаємо, буває і 100 гривень вистачить, а буває й більше. Економити економимо, але не на їжі, а на одязі.

Віктор, 65 років:

– У нас більше дружина закупками займається, якщо в середньому, то витрачає до тисячі гривень. Економити нам не доводиться.

Ірина, 27 років:

– Мій середній чек – від 200 до 300 гривень. Я слідкую за різними акціями в супермаркетах і знаю, як смачно поїсти не за всі гроші світу.

Тоня ТУМАНОВА, Марина ГРИЦЮК, «ТС»

 

ДО ТЕМИ

ПОДОРОЖЧАННЯ Й НАДАЛІ НЕМИНУЧЕ

В Україні фіксують подорожчання продуктів харчування, зокрема вартість стандартного набору овочів для приготування борщу у січні 2022 року перевищила показник січня минулого року більше, ніж удвічі, повідомляється на сайті Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ).

«Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні», – наголошує експерт ІАЕ Інна Сало.

За даними ІАЕ, вартість м’яса птиці (тушки курячої) зросла з січня-2021 на початок січня-2022 на 26,6%, сала – на 19,8%, свинини – на 6,8%. За прогнозами вчених ІАЕ, тенденція до підвищення цін на основні види м’яса збережеться у першому півріччі 2022 року та становитиме 15-20%.

Окрім того, станом на січень 2022 року середня ціна 1 кг хліба становить 30,65 грн, що перевищує показники січня минулого року на 23%. За даними ІАЕ, подорожчання енергоресурсів призвело до збільшення їхньої частини у собівартості хлібобулочних виробів із 5-7% до 15-20%, що з урахуванням інфляційного фактора призведе до подальшого їх подорожчання на 10-25%.

Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчали гречана крупа, ячна, пшоняна, ця тенденція зберігатиметься і надалі.

Окрім того, стрімке зростання вартості соняшникової олії в 2021 році становило 85%, досягнувши на початку січня 2022 року позначки в 61,5 грн/л, і очікується її подальше подорожчання приблизно на 20%.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 12 січня доповнив список продуктів харчування з обмеженою максимальною 10-відсотковою націнкою під час роздрібної торгівлі. Актуальний перелік продуктів із держрегулюванням торговельної націнки державою передбачає хліб пшенично-житній, батон, крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель вітчизняного виробництва з муки вищого гатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, олію соняшникову, яйця курячі С1, тушку курячу та масло вершкове жирністю 72,5%.

Європейська Бізнес Асоціація минулого тижня попросила уряд і профільні міністерства скасувати 10-відсоткове обмеження націнки на низку соціально значущих продуктів харчування або перенести її дію щонайменше до 1 березня через негативний вплив обмежень на роботу роздрібної торгівлі. Бізнес-спільнота також вимагає пояснити представникам ритейлу порядок застосування цієї націнки.

 

Share Button