Нацакадемія наук заявляє про початок нової COVID-хвилі в Україні

В Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірусну інфекцію. Про це у Фейсбуку повідомляє Національна академія наук України.

Такий висновок випливає з прогнозу розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 12-25 січня, підготовленого Робочою групою з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2.

«Динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР-тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів», – ідеться в повідомленні.

Вказується, що Україна загалом слідує тенденціям країн Східної Європи з невеликою затримкою в часі. Та оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних, то зараз важко спрогнозувати швидкість поширення епідемії.

Утім, зауважують у НАН, згідно з даними про заразність штаму Омікрон та епідемічними тенденціями низки країн, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. На динаміку захворюваності, зокрема, може вплинути й відкриття шкіл після канікул.

«Середня кількість нових виявлень в Україні становила до 4540 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 158 смертей на день у середньому за останній тиждень. Спостережувана летальність зросла до 3,2-3,3% для дат 4-5-тижневої давнини. Таке зростання відбулось переважно за рахунок змін у віковій структурі хворих і не має відношення до патогенних властивостей вірусу. В останні 3-5 днів серед хворих зросла частка повнолітньої молоді до 35 років, що, зокрема, стала частіше потрапляти до лікарень», – пояснюють у НАН.

Науковці додають, що вакцини забезпечують високий захист проти госпіталізації в усіх вікових категоріях.

Як повідомлялося, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що черговий сплеск коронавірусної хвороби в Україні очікується наприкінці січня з піком на лютий – і триватиме до квітня. За його словами, тривалість і розмах нової хвилі залежатимуть від ефективності протиепідемічних заходів і від кількості людей, які вакцинуються та отримають бустерну дозу.

Share Button