Про укриття у разі надзвичайних ситуацій, матеріальний резерв та нову систему оповіщення

У ЗМІ України з’явилася інформація про перевірку стану захисних споруд цивільного захисту та проведення навчань тероборони, адже ситуація на сході країни залишається напруженою, тож маємо бути завжди готові дати відсіч ворогові та захистити своїх громадян у разі можливих надзвичайних ситуацій.

Наразі тільки у Києві зареєстровано близько 4,5 тисячі приміщень для укриття,  загалом розрахованих на  2,6 млн осіб. Адреси захисних споруд у столиці зведено в спеціальну інтерактивну мапу. Також знайти укриття та захисні споруди цивільного захисту можна за спеціальними вказівниками на вулицях.

А як щодо укриття населення та системи оповіщення на території Бориспільської громади? З цього приводу журналіст «ТС» спілкувалася з головним спеціалістом відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Анатолієм Сьомаком, який під час зустрічі відразу наголосив: цивільний захист – це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій природного, військового та соціального техногенного характеру шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період, відносини якої регулюються Кодексом цивільного захисту України.

– Анатолію Васильовичу, де на території нашої громади розташовані укриття?

– На території Бориспільської міської територіальної громади є вісім захисних споруд цивільного захисту (протирадіаційних укриттів), які ДСНС щорічно перевіряють на придатність. У місті вони знаходяться за адресами: вул. Радгоспна, 6, вул. Київський Шлях, 2а та вул. Київський Шлях, 81, які обмежено готові до використання за призначенням, а за адресою вул. Бежівка, 1 не готове до використання, оскільки будівля знаходиться в аварійному стані. Щорічно, від 2015 року, з місцевого бюджету виділяються кошти на обладнання та поточний ремонт захисних споруд цивільного захисту. Цього року зроблено ремонт у приміщенні для захисних споруд цивільного захисту на вул. Київський Шлях, 81. Там є вентиляція, туалети, резервуари для питної води, двоярусні ліжка і матраци.

До слова, згідно з чинним законодавством до використання за призначенням укриття можна здавати в оренду, тож зараз приміщення за адресами вул. Київський Шлях, 2а та Київський Шлях, 81 орендуються спортивними клубами міста.

Загалом захисні споруди міста можуть розмістити  2450 осіб.

У селах громади також знаходиться чотири захисні споруди цивільного захисту, які обмежено готові до використання за призначенням: в селах Глибоке та Любарці у приміщеннях дитячих навчальних закладів, а в Кучакові та Сеньківці – в загальноосвітніх школах. Загалом вони можуть вмістити 2900 осіб.

У першу чергу, укриттю в захисних спорудах цивільного захисту підлягають непрацююча частина населення, люди похилого віку, працівники медичних закладів й установ громади, працівники підприємств та організацій, які продовжуватимуть роботу в особливий період. Працююча частина населення повинна укриватися в захисних спорудах того підприємства, де працює. Наприклад, якщо працюєте в Міжнародному аеропорту «Бориспіль», то там.

– Тоді поясніть, що це таке – матеріальний резерв?

– Матеріальний резерв для  ліквідації і запобігання надзвичайним ситуаціям є державний, регіональний, місцевий, на деяких великих підприємствах є ще об’єктовий.

У Бориспільській міській територіальній громаді такий резерв накопичується не один рік. Згідно з номенклатурою матеріального резерву до нього входять будівельні, паливно-мастильні матеріали, засоби індивідуального захисту, техніка, технічні засоби та інші матеріальні цінності, призначені для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій.

У місцевому матеріальному резерві накопичено матеріальні цінності на суму 3 млн 309 тис. 707 грн, і щороку передбачаються кошти з місцевого бюджету на його накопичення. Якщо конкретніше, то це шифер, цвяхи, руберойд, лопати, ломи, плити ОСБ, бензопили, драбини, дизельні генератори, намети для розгортання госпіталів, тракторні причепи, дизельні теплові гармати, запаси пально-мастильних матеріалів, які зберігаються в талонах. Речове майно – респіратори, захисні костюми, чоботи, двоярусні ліжка, ковдри, матраци, подушки. Є резервуари для питної води, опалювальні печі для розгортання наметів або ж мотопомпи для відкачування води. Всі матеріали зберігається на складі КП «ВУКГ» та в комунальних підприємствах: УМКП-1, «Бориспільводоканал», «Бориспільтепломережа», «ЖРЕУ», які перевіряється щорічно на стан та наявність.

Варто наголосити, що матеріальний резерв використовується лише за розпорядженням міського голови для запобігання й ліквідації надзвичайних ситуацій. Наприклад, минулого року виникла надзвичайна медико-біологічна ситуація державного рівня, пов’язана з COVID-19. Тож з резерву, за розпорядженням міського голови, виділено дизельний генератор, який встановили в інфекційному відділенні КНП «ББЛІЛ», де він знаходиться й досі. Ще два генератори знаходяться у КПТМ «Бориспільтепломережа» та КП ВКГ «Бориспільводоканал».

– Нещодавно в центрі міста ми чули сирену, що сповіщала про надзвичайну ситуацію. Розкажіть, що це було, як працює і як на неї реагувати пересічним громадянам?

– Державна система оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації сьогодні в Україні технічно застаріла і не функціонує, адже знаємо, що проводове радіомовлення практично вже не працює, оскільки ПАТ «Укртелеком» його відключило і не обслуговує. Тому  Київська обласна держадміністрація розробила проєкт територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення, яку ввела в експлуатацію в 2020-2021 роках. Це працюватиме так: від оперативного чергового Департаменту цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Київської обласної державної адміністрації подаватиметься сигнал оповіщення до місцевих автоматизованих систем централізованого оповіщення, які повинні бути створеними в кожній громаді області і приєднатися до територіальної. Наголошу: на сьогодні в Київській області така місцева автоматизована система централізованого оповіщення змонтована і функціонує лише в Борисполі, її введено в експлуатацію у червні цього року. Місцева автоматизована система після включення з автоматизованого робочого місця оперативного чергового виконавчого комітету міської ради сирен (це сигнал «Увага всім!») подає мовне повідомлення через радіостанцію ФМ 94,9 та гучномовно-сигнальні  пристрої, які встановлені  в соціальних установах та закладах міста (лікарні, школи, дитсадки, де встановлено 24 блоки) та відкритих площах міста в місцях із масовим перебуванням людей (9 блоків) про загрозу виникнення надзвичайної ситуації і дії населення.

Натомість громадяни мають виконувати рекомендації переданого мовного повідомлення, розпорядження і рекомендації органів виконавчої влади, відділу з питань надзвичайних ситуацій, ділитися інформацією з сусідами.

У 2022 році згідно з цільовою Програмою розвитку цивільного захисту планується коригування, фінансування та реалізацію проєкту місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення для оповіщення жителів населених пунктів Бориспільської міської територіальної громади.

Валерія ШУЛЬГА, «ТС»

Share Button