Дофінансували райраду, внесли зміни до постійних комісій, відмовили в зміні меж міста Києва

У вівторок, 23 листопада, відбулася чергова, одинадцята, сесія Бориспільської районної ради VIII скликання. На пленарне засідання зареєструвалося 32 депутати. У президії – голова районної ради Антон Мотрич, його заступник Іван Недогибченко та голова Бориспільської районної держадміністрації Руслан Дяченко. На засіданні були присутні й окремі голови територіальних громад та депутатка Київської обласної ради Наталія Онопрієнко-Капустіна. Розглянуто близько двох десятків проєктів рішень. Більшість питань підтримали, одне відхилили, за три не проголосували.

ФІНАНСИ

Найбільше питань на засіданні стосувались районного бюджету. Зокрема, народні обранці затвердили його виконання. Так, за дев’ять місяців цього року маємо перевиконання: якщо закладено 500 тис. грн, то надійшло ще 370 тис. грн. Як повідомила в.о. начальника управління фінансів Бориспільської РДА Людмила Дика, це стало можливим переважно за рахунок одноразових надходжень: штрафів, пені та перенаправлення залишків коштів на рахунках ліквідованих організацій.

Щодо прогнозів на наступний рік, бюджет формуватимуть меншим – близько 284 тис. грн, переважно за рахунок власних надходжень від оренди приміщень. На 2023 рік передбачають 307,5 тис. грн; на 2024-ий – 329,4 тис. грн. При цьому збільшення йде за рахунок інфляції, а не через розширення джерел фінансування, їх, навпаки, зменшилося.

Варто наголосити, що останні два місяці Бориспільська районна рада взагалі не одержувала від держави коштів на своє утримання. І така ситуація не тільки на Бориспільщині, а й у всіх районних радах. Адже після територіального поділу на громади районні ради мають фінансуватися за рахунок власних коштів та залишків на рахунках, що утворилися на 01.01.2021 року. На практиці цей алгоритм не спрацював.

Тому на сесії депутати проголосували за виділення районній раді коштів на оплату енергоносіїв, заробітну плату та послуги. Так само було виділено кошти на погашення штрафів розформованих районних рад теперішнього Бориспільського району. А нинішній склад райради має їх погашати.

Є й більш оптимістичні прогнози в питанні фінансування Бориспільської районної ради. В проєкті Державного бюджету на наступний рік (в першому читанні) депутати Верховної Ради України передбачили Програму «Субвенція на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень» і кошти на неї в сумі майже 1,3 млн грн, що суттєво полегшить функціонування такого органу самоуправління, як райрада.

Наступний проєкт рішення – субвенція Переяславській районній раді у розмірі 1,5 млн грн. Із цих коштів мільйон чотириста п’ятдесят тисяч гривень використають на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо протиаварійних робіт дзвіниці Вознесенського собору 1770-1776 років. А п’ятдесят тисяч гривень – на проєктування вулиці Весела. Присутній на сесії міський голова Переяслава Вячеслав Саулко вніс пропозицію включити ще одну вулицю, по якій теж необхідно зробити проєкт. Депутати підтримали як зміни, так і проєкт рішення загалом.

Активно обговорювали питання змін до рішення Бориспільської районної ради «Про затвердження Програми «Розвиток лісового фонду Бориспільського району на 2021 рік»» (йдеться про ДП «Переяслав-Хмельницький державний агролісгосп»). Натомість депутат Юрій Бобровнік закликав присутніх не голосувати, оскільки підприємство має борг у сумі 350 тис. грн, який керівник агролісгоспу обіцяв погасити, але так і не зробив цього, тому це рішення зараз не варто приймати. Адже є питання щодо лісу, території та роботи підприємства. Забігаючи наперед, цей проєкт рішення депутати не підтримали.

Своєю чергою, голова Бориспільської райради Антон Мотрич вніс пропозицію створити виїзну комісію, яка має зустрітися з керівництвом ДП «Переяслав-Хмельницький державний агролісгосп» та розібратися в цьому питанні. До складу комісії він запропонував долучитися всім бажаючим. Пропозицію підтримали. На наступній сесії комісія має озвучити висновки та надати рекомендації, як діяти в цій ситуації.

ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ

На розгляд депутатів винесено питання про внесення змін як до регламенту роботи районної ради, так і до персонального складу постійних комісій. Зокрема, збільшено кількісний склад постійних комісій – до 10 депутатів. Раніше максимальна кількість становила дев’ять депутатів.

Внесли зміни і до складу постійних комісій. Так, Тетяна Баженова вибула зі складу комісії з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури, спорту та туризму. Натомість її включили в комісію з питань земельних відносин, комунальної власності, архітектури, будівництва, інфраструктури та розвитку АПК і відповідних профільних комунальних підприємств.

ЗМІНА МЕЖ МІСТА КИЄВА

Хоча це питання і звучало «Про розгляд Проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва», в тексті вказувалося про відмову в погодженні цього проєкту. Йдеться про 998,4 га земель Золочівської територіальної громади. Проти цього розширення виступає і сільський голова, і представники Золочівської громади, і, як показало голосування, депутати районної ради. Зокрема, 27 народних обранців підтримали відмову.

Водночас цим проєктом рішення передбачено створення робочої групи із залученням представників Київської міської державної адміністрації, Київської обласної ради, Київської обласної державної адміністрації, Бориспільської районної ради, Золочівської сільської ради. Її завданням буде вирішення питання погодження проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва в частині межування з територіями Золочівської сільської ради.

ІНШЕ

Відбулися зміни в списку присяжних. Одна особа написала заяву про вихід зі складу. Отже, є вільна вакансія, яку можна обійняти за бажанням.

Депутат Бориспільської районної ради Олександр Сіренко написав заяву про дострокове припинення своїх повноважень як депутата. Колеги підтримали його рішення одноголосно.

Представники ПП «Європейська солідарність» внесли на розгляд сесії три проєкти звернень до президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України. Жодне з них депутати не підтримали.

Павло МАГДЕНКО, фото автора

Share Button