Що ми знаємо про курятину?

СПОЖИВАЧ. Існує понад 700 видів курей, які, своєю чергою, поділяються на шість основних: м’ясні, або ще ми їх називаємо бройлери, несучки, м’ясо-яєчні, бійцівські, декоративні та голосисті.

У кожного з цих шести видів є, так би мовити, своє призначення. М’ясні вигодовуються на птахофабриках та виростають до потрібних розмірів, вдома зазвичай тримають несучок та м’ясо-яєчних курочок, декоративні курочки здавна милували очі своїм господарям, та їх розводять винятково з естетичних міркувань, а назви бійцівських та голосистих самі говорять про їхні таланти та вміння. Сьогоднішній матеріал присвячений саме першій породі – бройлерам.

Чому бройлери такі великі?

Бройлери – це спеціально виведений сорт курки, яка повинна бути великою та м’ясистою. Від народження до забою птиці проходить близько 45 днів й за цей час курка набирає приблизно 2 кілограми ваги.

Бройлери вперше з’явилися в Америці внаслідок схрещування двох м’ясних порід, а їхні курчатка швидко набирали вагу та мали масивні тулуби. Відповідно, це все генетична особливість виду птиці, а не гормони, як заведено вважати серед споживачів. Більше того – вже багато хто сам встиг переконатись в тому, що м’ясистих бройлерів можна виростити за короткий термін і в домашніх умовах. Птиця дійсно росте швидко завдяки особливостям породи та професійно підібраній, збалансованій системі харчування. Чим краще годуєте – тим якіснішим буде кінцевий продукт.

Як вигодувати бройлерів?

М’ясні породи – це саме ті апетитні курочки, тушки яких ми купуємо на прилавках магазинів і супермаркетів, з ніжним й соковитим м’ясом.

Харчування птиці завжди має прямий вплив на кінцевий результат, тому її годують тільки найкращим збалансованим кормом. До речі, відповідно до етапу розвитку птиці, підбирається і харчування.

Птицю годують комбікормами, до яких можуть входити різні зернові, такі як пшениця, кукурудза, соя, соняшник, що є основними джерелами рослинного білка, мінералів та амінокислот. Але просто насипати зерна недостатньо – важливо, щоб усе було правильно підібрано і збалансовано.

Такі великі виробники, як МХП (ТМ «Наша Ряба», «Апетитна»), рецептуру кормів тримають в секреті – вони унікальні. Розроблені рецептури містять всі необхідні вітаміни та мінерали, яких потребує птиця на різних етапах життя, все, як у людей, – у міру зростання птиці додаються нові або в інших пропорціях джерела вуглеводів, білків, вітамінів тощо.

«Зі зміною віку курка потребує різних комплексів корисних елементів. Тому у нас є п’ять видів різноманітних рецептур кормів», – пояснюють експерти МХП.

Окрім збалансованого харчування, необхідно забезпечити й інші умови:

  • Вирощування бройлерів не в клітці, з вільним доступом до води та корму.
  • Комфортна підстилка.
  • При цьому вентиляція, освітлення, вологість і температура у пташнику мають бути грамотно збалансовані.
  • Постійний огляд та турбота.

Такі умови може забезпечити лише птахофабрика, де птиця вирощується у промислових масштабах. Відповідно, у домашніх господарствах бройлер може рости повільніше і не набирати такої ваги, як це відбувається на фабриці. Тож швидкий ріст і гарна м’ясистість зумовлені особливостями породи та гарним доглядом, а не впливом антибіотиків чи  гормонів росту.

А як же антибіотики?

До речі, антибіотики стимулюють катаболізм – процес метаболічного розпаду, який провокує зниження маси тіла. З пташиним організмом все відбувається, як і з людським: при вживанні антибіотиків разом зі шкідливими бактеріями руйнуються ферменти та корисна мікрофлора шлунково-кишкового тракту, що відповідає за нормальний метаболізм.

Найбільший виробник курятини – МХП (ТМ «Наша Ряба») – не використовує антибіотики для профілактики захворювань птиці. Антибіотики можуть бути використані з дозволу державного лікаря ветеринарної медицини лише для лікування птиці. Однак компанія дотримується принципу «попередження захворювання ефективніше за лікування». Завдяки здоровому батьківському стаду, санітарії, гігієні і біобезпеці на бройлерному птахівництві виробник отримує здорову птицю, яка не потребує лікування антибіотиками.

Щоб уникнути інфекційних захворювань, в компанії проводять вакцинацію. Здоров’я бройлерів також підтримують вітамінами, пробіотиками, фітобіотиками та  підкислювачами. Ці процеси разом із контролем за якістю кормів дозволили виробникові відмовитися від використання антибіотиків на всіх етапах виробництва.

Чи вся курка без антибіотиків?

У селах розводять тих курей, які добре несуться, – м’ясо-яєчних і несучок. Коли курка перестає «постачати» яйця, її пускають під ніж. Така курка зазвичай більш жорстка й суха, тож смакує зовсім не так, як звична «магазинна».

Існує думка, що в домашній курці апріорі не може бути антибіотиків. Це – міф! Адже хворобам однаково, яку птицю заразити. І якщо квочка захворіла, а господарі планували виручити за неї сотні зо дві гривень – вони знайдуть, чим її “полікувати”. Тож гарантією відсутності антибіотиків у домашній курці (як і загалом свіжості та якості продукту) є лише чесні очі продавця.

Щоб потішити свої смакові рецептори й отримати від курячого м’яса максимальну користь, обирайте продукцію надійних, перевірених часом виробників. Експериментувати, щоразу купуючи м’ясо іншого виробника, не варто. Краще експериментуйте на кухні: із курки можна приготувати стільки всього смачного!

Share Button