Культура на карантині

У «червоній» зоні «онлайн»: що робити без відвідувачів?..

У понеділок, 15 листопада, конкурсна комісія оголосила результати конкурсу на заміщення керівників комунальних закладів культури м. Бориспіль. Отже, конкурсний відбір на посаду пройшли директори: Публічної бібліотеки імені В’ячеслава Чорновола Жанна Кручиніна, Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова, Муніципального театру «Березіль» Світлана Бевз і Центру культури та мистецтв Анастасія Гаспарян.

Ця новина й стала приводом дізнатися, як у «червоній» зоні працюють комунальні заклади культури Бориспільської ТГ.

Директорка Публічної бібліотеки імені В’ячеслава Чорновола, куди входять центральна та дитяча міська бібліотеки, відділення центральної бібліотеки в будинку культури та 14 сільських бібліотек, Жанна Кручиніна переконує, що у них «робота аж кипить»: «Заклади поки що відвідувачів не приймають, проте працівники працюють – роблять перестановки стелажів, вивчають попит на літературу, ремонтують або списують старі книги.

За її словами, майже всі бібліотеки працюють «онлайн»: мають сторінки в соціальних мережах, де популяризують книги, проводять голосні читання, презентують віртуальні книжкові виставки та підвищують кваліфікацію, проходячи курси на платформах Асоціації правників України та Міністерства цифрової трансформації України.

Щодо вакцинації – більш ніж 80% працівників бібліотеки вакциновано, та «поки працюємо у штатному режимі».

Директорка Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова розповіла, що для відвідувачів заклад, на жаль, зачинено, але роботи у працівників достатньо: «Працюємо з фондами, архівами, документами, експозиціями, сьогодні, приміром, з фотографіями. Науковці опрацьовують матеріал для видання Альманаху. Активніше працюємо «онлайн», публікуючи у соціальних мережах історичні факти та події».

З 14 осіб штату, за словами директорки, не вакцинований лише один працівник.

Директорка Муніципального театру «Березіль» Світлана Бевз зізнається: «Оплесків не вистачає, адже це найголовніше, що ми можемо отримати». За її словами, нині заклад зачинено для відвідувачів, проте театральні працівники працюють, продовжуються репетиції, у грудні планують показати глядачам виставу «Кохання у стилі бароко» Ярослава Стельмаха. Окрім того, працюють з документами та роблять ремонт у коридорі. Щодо вакцинації, то лише один працівник невакцинований.

Центр культури та мистецтв, до якого входить 18 закладів культури, сьогодні також «на паузі».

«Ні заходів, ні гуртків, ні репетицій із дітьми, – розповідає директорка Центру культури та мистецтва Анастасія Гаспарян. – Проте робота завжди є, працівники культури проводять «онлайн» репетиції, знімають відеопривітання, флешмоби і складають плани на майбутнє».

За словами посадовиці, на сьогодні вакциновано 72% штатних працівників Центру. Розпорядження відсторонити від роботи невакцинованих не було, тому відповідно на роботу ходять усі.

Інф. «ТС»

Share Button