В Україні хочуть заборонити пластиковий посуд – для порушників готують штрафи

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України пропонує нову концепцію заборони та обмеження обігу і виробництва пластикової продукції одноразового використання. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський анонсував презентацію відповідного законопроєкту під час розмови з журналістами щодо зменшення використання пластику.

«Ми вирішили, що треба заборонити те, що дуже важко зібрати і переробити… Друге – те, без чого можна обійтися. І третє — те, що гармонійно поєднується із європейським законодавством. Бо зараз іде перегляд угоди про Асоціацію, можна певні речі додати, прибрати і ми б хотіли додати виконання цієї директиви (у країнах ЄС з липня 2021 року увійшла в силу директива про заборону пластику одноразового використання – ред.)», – сказав Абрамовський.

Він наголосив, що у законопроєкті, який планується зареєструвати у Верховній Раді у жовтні 2021 року, пропонується через рік після його ухвалення повна заборона виробництва, ввезення та введення в обіг на території України одноразових виробів з пластика, для яких вже є альтернатива. Як альтернативу пластиковим гранулам, як сировини для виробництва одноразової продукції, міністр презентував гранули з кукурудзяного крохмалю, які є повністю біорозкладними. З них можна робити ті самі вироби, що і з пластику. Важливо, що переорієнтація виробництва на нові матеріали не вимагатиме суттєвих капіталовкладень і цілком реальна протягом року. Також, за словами посадовця, замість одноразового пластику можна використовувати дерев’яні прибори, виготовлені з відходів лісопереробного виробництва.

Міністр акцентував, що у проєкті закону передбачається повна заборона виробництва одноразових виробів із оксибіорозкладного пластику, який є дуже небезпечним для довкілля, адже розкладається на дуже дрібні часточки, що проникають усюди і отруюють тварин, птахів і все довкілля.

Також планується повна заборона посуду із пінополістиролу, адже цей матеріал ніяк не переробляється і не розкладається.

На ті товари, від яких поки що не можна відмовитися: вологі серветки, гігієнічні засоби, дитячі памперси, фільтри до сигарет і, власне, самі фільтри – буде запроваджено обов’язкове маркування з інформацією про матеріали, з яких вони вироблені. Також виробник цих товарів буде зобов’язаний певну частину продукції використовувати для вторинної переробки.

Абрамовський інформував про штрафи і покарання, які пропонує новий законопроєкт — для ФОПів пропонується штраф за виготовлення і розповсюдження пластикових виробів від 17 до 51 тис. грн, при повторному порушенні – від 85 до 170 тис. грн. Такі суттєві суми штрафів мають сприяти сумлінному виконанню закону, вважає міністр.

Він нагадав, що лише 9% пластику, який було вироблено за всю історію людства, було перероблено, 12% виготовленого людством пластику було спалено — за енергоємністю пластик дорівнює нафті. А весь інший пластик, який було виготовлено промисловістю, наразі забруднює планету. 68% забруднення у Чорному морі — пластик, від якого гинуть тварини і птахи. У 9% досліджених птахів вчені знаходили у шлунку пластик.

«Хочеться, щоб люди відмовилися від зайвого пластику, ще поки закон не став законом. Ми даємо рік на те, щоб переорієнтувати виробництво і продаж. Вибір складний і простий — або ми, або пластик», – підсумував Абрамовський.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 червня ухвалила Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№ 2051-1). Зокрема, законом забороняється розповсюдження на об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких, тонких, оксорозкладних пластикових пакетів.

Установлена заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети. Здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до гармонізованих європейських стандартів.

Заборона на розповсюдження пластикових пакетів почне діяти з 1 січня 2022 року.

Share Button