Бубни, скрипка та цимбали: експозиція народних інструментів від Андрія Левченка

26 серпня у Бориспільському державному історичному музеї відбулася презентація виставки народних інструментів з колекції Андрія Левченка, зокрема, бубнів, які свого часу були невід’ємним атрибутом кожного свята в Україні, як і скрипка. Про це повідомляє у Фейсбуці Бориспільський державний історичний музей.

Вказується, що Андрій Левченко – уродженець Борисполя, випускник Києво-Могилянської академії, дослідник народної інструментальної музики, музикант, колекціонер, автор проєкту bubny.in.ua.

У повідомленні наголошується, що на виставці представлено понад 40 бубнів з приватної колекції А. Левченка. Частину з них знайдено під час експедицій, частину – придбано через інтернет. Більшість бубнів, представлених на виставці, виготовлено вручну і є унікальними, деякі фабричного виробництва, хоч і не без доповнень користувачів. Один з таких інстументів був придбаний 23 серпня 1991, за день до проголошення Україною незалежності. Про це свідчить штамп на пакуванні. Один з інструментів виготовлений Андрієм особисто за сторовинною технологією. Доповнюють виставку історичні світлини святкувань з музиками.

«Пан Андрій не лише цікаво розповів про своє захоплення і про кожен експонат виставки, а й разом із колегами – гуртом US Orchestra Яриною Дронь (скрипка) та Сергієм Постольниковим (скрипка, цимбали) продемонстрували зразки народних танцювальних мелодій, зокрема і записаних Миколою Лисенком на Бориспільщині. Цілком несподівано до заходу долучився місцевий житель Іван Овсієнко, який усе життя грав на бубні, але, за його словами, вже десять років не брав бубна в руки. Але це не завадило йому майстерно акомпанувати музикантам. Потім усіх охочих запросили до танцю на подвір’ї музею під старовинну інструментальну живу музику», – йдеться у повідомленні.

З експозицією можна ознайомитися в музеї до 19 вересня.

Share Button