Ти у нас єдина!

Шановна громадо Бориспільського району!

30-річчя Незалежності України новий реформований Бориспільський район зустрічає у складі колишніх ще двох районів – Переяслав-Хмельницького і Яготинського. І нині об’єднує 11 територіальних громад. З них три міські – Бориспільська, Переяславська, Яготинська, та вісім сільських – Вороньківська, Гірська, Золочівська, Пристолична, Дівичківська, Студениківська, Ташанська й Циблівська.

Навіки в історії українського народу закарбувалася дата 24 серпня 1991 року. Це велика, доленосна подія у житті нашої країни. Тоді конституційною більшістю депутатів Верховної Ради було ухвалено Акт проголошення державної Незалежності України. Це означало здобуття українцями права на власну державність, на самовизначення української нації, всього народу. Здійснилась віковічна мрія багатьох поколінь українців жити і працювати у незалежній державі.

Та шлях до Незалежності був довгим і тернистим. За свободу і волю пролито багато людської крові. Сьогодні, дякуючи національно-патріотичним силам нашого краю, державному розсекреченню архівів НКВД, ми знаємо і про Бориспільське антибільшовицьке повстання 1920 року, про його керівників і учасників та їх смертні вироки, про Всеукраїнський центральний повстанський комітет 1921 року, який очолив бориспілець Іван Чепілко. Із забуття повернулися імена сотень патріотів. Це були колгоспники, робітники, вчителі, лікарі, інтелігенція, члени Бориспільської громадської організації «Просвіта», які боролися за незалежну, вільну Україну. І хоч через 100 років, та настав час увіковічнити імена цих Героїв. Щоб пам’ятали і знали прийдешні покоління, якою ціною дісталась Незалежність. Ідеї і мрії народу про вільну Україну в нашому суспільстві ніколи не згасали. І розпад Радянського Союзу наближав той довгоочікуваний час.

Так, на Бориспільщині наприкінці 80-их – на початку 90-их років ХХ ст. було створено громадську організацію «Народний Рух України за перебудову», яка продовжила боротьбу за незалежність України. Законом України від 09.04.2015 № 314 «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» члени цієї організації визнані борцями за державність України.

Серед них: голова Бориспільської міськрайонної організації «Просвіта» Анатолій Ковальчук, голова Бориспільської міськрайонної громадської організації «Народний Рух за перебудову» Валентина Стрілько, Олександр Бойчук, Анатолій Галатенко, Володимир Білкей, Микола Поркуян, Іван Приходько, Володимир Тименко, Роман Никифорук, Анатолій Фасоля, Михайло Ратушний, Валентин Лисиця, Олег Станкевич, Анатолій Саченко, Олексій Гриценко – з Бориспільщини; Микола Корпанюк, Микола Кужільний, Микола Товкайло, Павло Колесник, Ганна Токмань – з Переяславщини; Василь Матвієнко, Валерій Шевченко, В’ячеслав Курилко, Павло Левченко, Павло Дімоглов, Валерій Гордійчук, Анатолій Олійник – з Яготинщини та багато інших патріотів. Це вони розуміли, що тільки у вільній державі можливий її розвиток і процвітання, будуть захищені національні інтереси, життя, гідне звання Людина.

Це вони у вересні 1991 року підняли український синьо-жовтий прапор на щоглі перед будівлею районної ради. Це була Перемога.

Період довжиною у 30 років був насичений подіями і в політичному, і в соціально-економічному, і в культурному, і в духовному житті нашої держави.

За цей час ми пережили дуже багато потрясінь. Ми були свідками і учасниками Помаранчевої Революції і Революції Гідності. Події на Майдані. Протести студентів. Небесна Сотня. Та найбільшим нашим випробуванням, трагедією, горем і болем стала агресія Росії на Сході України. Уже шість років точиться війна. Вона принесла розруху, страждання, тисячі смертей найкращих, справжніх патріотів – синів і дочок України.

Згадаймо наших земляків, які у цій запеклій війні віддали своє життя за незалежність і цілісність нашої держави, за мирне життя кожного з нас: Володимира Момота, Олексія Потапенка, Сергія Камінського, Павла Дришлюка, Костянтина Могилка, Сергія Оврашка, Михайла Горяйнова, Дмитра Кузьміна, Степана Криворученка, Геннадія Логвина, Павла Городька, Миколу Голду, Сергія Степаненка, Руслана Бондара, Олександра Дудченка, Олега Корпача, Івана Ворохту, Василя Клименка, Руслана Тимченка, Миколу Березового, Руслана Юсипишена, Валерія Величка – з Бориспільщини; Володимира Корнєва, Романа Гриценка, Андрія Моругого, Олександра Довгого, Сергія Лазенка – з Переяславщини; Юрія Ляпіна, Євгенія Трушина, Вадима Раченка, Вадима Ткаченка, Олександра Домашенка – з Яготинщини. Вони – Герої. Їх подвиг – безсмертний. Вічна їм пам’ять.

Ми доземно вклоняємося всім воїнам, які сьогодні стоять на захисті рубежів України і дають ворогу відсіч. Ми вдячні воїнам-землякам, які показують приклади стійкості, мужності і відваги і є взірцями найвищого патріотизму для всіх наступних поколінь. Ми пишаємося Вами, дорогі наші захисники. З любов’ю, шаною і повагою звернені ми і до Народного Героя України, Почесного громадянина Бориспільського району і міста Бориспіль, полковника-воїна, командира Валерія Гудзя.

І, попри все, наша країна, отримавши новий статус Незалежної держави, змінилась невпізнанно і рухається вперед. Ми відкрились світу і світ відкрився нам.

Іноземні держави в Україні побачили рівноправного партнера, можливість вкладення інвестицій, взаємовигідного розвитку в агропромисловій сфері, логістиці, культурних і економічних зв’язків.

За часів Радянського Союзу про приватний бізнес не могло бути й мови. Власність могла бути тільки державна і кооперативна. Але ж зміни таки відбулись!

А хіба зараз задекларовані державою реформи – пенсійна, судова, правоохоронна, медична, освітня, децентралізації влади та адміністративна – проходять легко? Ні. Гадаю, на все потрібен час – і на апробацію, і на адаптацію усіх змін та нововведень. Однак врешті-решт всі ці реформи мають вирулити в той бік, для кого вони розпочиналися, – до людей, на їх користь і благо.

Так, у нашому житті змінилося все: і мислення людей, і їх побут, і робота, і відпочинок. Змінилися наші міста та села. Згадаймо в минулому Бориспіль, Переяслав-Хмельницький, Яготин. Такі собі провінційні містечка. А нині це благоустроєні, привабливі, з розвиненою інфраструктурою і бізнесом міста.

Те ж можна сказати і про села. Однак вони поки що не в такій більшості. Тому й назріла реформа децентралізації влади, адміністративна реформа, щоб змінити той стан, у якому перебуває нині село. Підтягнути їх до кращого рівня, надати більше прав і, в першу чергу, створити громадам умови для  самостійного формування бюджету й вирішувати, як розпоряджатися коштами, відповідати базовому рівню, що передбачено Законом, наблизити адміністративні послуги до людей, а значить – і саму владу.

Та вже і сьогодні кожна громада, без винятку, має свої здобутки.

 

БОРИСПІЛЬСЬКУ МІСЬКУ ТЕРИТОРІАЛЬНУ ГРОМАДУ

нині очолює новообраний міський голова Володимир Борисенко. Завдяки об’єднанню місто Бориспіль розширило свої межі. До його складу увійшли шість колишніх сільських рад – Глибоцька, Іванків-ська, Кучаківська, Любарецька, Рогозівська, Сеньківська. За територією, населенням, розвитком інфраструктури, будівництвом, бізнесовими структурами, освітою, культурою, медициною, всіма сферами життя це найпотужніша у ра-йоні громада. Місто Бориспіль – місто європейського зразка. Велика заслуга у цьому покійного міського голови Анатолія Федорчука. Це той слід, який не зникне.

У місті три найбільші компанії-забудовники. Старійшиною будівельної галузі нашого краю називають ТОВ «Трест «Бориспільсільбуд», яке наближається до свого 50-річчя. І майже всі ці роки його очолює Олександр Сич, людина високопрофесійна, відповідальна, талановитий керівник, який в період розпаду Радянського Союзу зумів зберегти і підприємство, і колектив та сміливо пішов на нові форми господарювання. Нині «Бориспільсільбуд» будує житло – сучасне, якісне і комфортне. Житлові комплекси «Банківський» і «Весна» користуються попитом у бажаючих придбати квартири.

ПрАТ «Агробудмеханізація» очолює Володимир Шалімов – депутат міської ради багатьох скликань, заслужений будівельник України, Почесний громадянин міста Бориспіль і району. Житлові будинки компанії – як візитівка Борисполя, з червоної цегли й з орнаментом. У народі кажуть: «Шалімовські». З гордістю. Та хіба тільки будинки зводяться «Агробудмеханізацією»? Це і Бориспільський академічний ліцей – перший навчальний заклад у незалежній Україні, і завод KOSTAL у Дударкові, і капітальний ремонт нашої лікарні, і низка великих об’єктів по всій Україні.

Ось уже 15 років, як у місті будів-ництвом житла займається Світлана Танцюра, яка очолює фінансово-будівельну групу компаній. У своїй роботі вона показує професіоналізм, добропорядність, відповідальність, що і створює добру репутацію її компаніям. Зведені ними  багатоповерхівки мають свій неповторний стиль, милують око теплими рожевими відтінками.

За роки незалежності місто кардинально змінилося. Всі дороги заасфальтовані, вулиці освітлені. Капітально відремонтований Будинок культури. Будувалися і будуються православні храми, з’явилися торговельні центри, супермаркети та ін. У місто зайшов інвестор, запрацювало потужне підприємство «Рошен». Побудовано й відкрито шість амбулаторій загальної практики сімейної медицини, у проекті будівництво нового пологового та гінекологічного відділень, завершується будівництво ЗДО «Казка». Мною названа, мабуть, одна сота тих здобутків, які має Бориспіль. І кожне село міської громади має чим похвалитися.

Село Іванків уже давно стало супутником Борисполя. Має такі ж дороги й освітлення. Капітально відремонтовано школу, ЗДО, Будинок культури, адміністративне приміщення. А Іванківський історико-краєзнавчий музей є кращим в області. Успішно діють ТОВ «Паркагро», ТОВ «Завод бурової техніки», ТОВ «Гідробудмех», «ТОВ «Альянс-Дельта» та ін. Побудовано і відкрито супермаркет «Фора». Працює велике фермерське господарство ТОВ «Агрофірма Іванків.

Село славиться народними
умільцями, які демонструють свої роботи на постійних виставках в БК. В усьому цьому і ще багато в іншому заслуга колишнього сільського голови, а нині депутата міської ради Анатолія Тура.

У селі Глибоке дорога обов’язково приведе до капітально відремонтованого БК, до школи, яка після утеплення й ремонту стала, як нова, до новозбудованого храму. І є там справжні меценати-підприємці, які допомагають селам Глибоке та Городище, їх розвитку – ТОВ «БІОТЕХ ЛТД» (В. Бикін), ТОВ «Хлібороб» (М. Нетеса).

Кучаківський старостинський округ налічує п’ять сіл. У Кучакові проживає Петро Базюченко – Почесний громадянин Бориспільського району, заслужений працівник сільського господарства України, кандидат економічних наук, 14-разовий чемпіон Європи з важкої атлетики та 10-разовий чемпіон світу серед ветеранів. Там же проживає й олімпійська чемпіонка з важкої атлетики Наталія Скакун.

У селі Лебедин відкрито культурно-спортивний комплекс, який носить ім’я П. Базюченка. У Кучаківській ЗОШ діє музей гетьмана українського козацтва Івана Сулими, а навчальний заклад є одним із кращих у районі. Серед кращих і два ЗДО – «Журавлик» і «Лебедик», у Лебедині.

У Сулимівці тогоріч за сприяння секретаря міської ради Владислава Байчаса встановлено пам’ятник славному гетьману Івану Сулимі.

Любарці прославилися виступами народного аматорського ансамблю «Любарчанка», який є переможцем багатьох мистецьких фестивалів в Україні. Депутат ра-йонної ради Олександр Сафонов очолює СТОВ «Любарецьке», яке займає передові позиції в аграрному секторі економіки району.

Працюють завод «Екогума», пекарня ФОП (А. Якименко), ТОВ «Новий елеватор» та ін.

В останні роки помітно розвивається Рогозів. Село стає більш благоустроєним. Невпізнанно змінилася сільська школа. Нині це сучасний освітній заклад, технічно оснащений, що не поступиться міським. Працюють такі фермерські господарства: «Альта» (М. Черниш), «Альта Вікторія», «Мрія-92» (Є. Кисіль), «Кононенко-2» (В. Кононенко), «Валентина-2005» (В. Овсієнко).

Здійснюють свою діяльність бізнесові структури – ТОВ «БРАЗЕС» (А. Посніченко), ТОВ «Марбет» (В. Гапон), ТОВ «ЕіМ Красива земля» – з відгодівлі ВРХ та ін. Працюють нові магазини і кафе.

До Сеньківського старос-тинського округу входять шість сіл. П’ять із них – невеликі за кількістю жителів. Як і в кожному селі громади, у Сеньківці є нові магазини, аптека, кафе, перукарня.

Там діє народний аматорський колектив «Дніпровські хвилі», яким керує заслужений працівник культури України Анатолій Чайка. Він же – художній керівник гурту «Отаман».

У Великій Стариці діє хоровий колектив «Черешенька», художнім керівником якого є Зоя Тимченко. Він дипломант і переможець конкурсів хорового співу як в Україні, так і за її межами.

 

ПЕРЕЯСЛАВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

об’єднала колишні Переяслав-Хмельницьку міську раду та сільські ради – Великокаратульську, Вовчківську, Гайшинську, Гланишівську, Дем’янецьку, Мазінську. Головою громади обрано Вячеслава Саулка.

За час незалежності великі зміни відбулися й на Переяславщині. На території громади функці-онують великі промислові підприємства: ТОВ «Завод металовиробів «Вертикаль», Корпорація «Елтекс», ТОВ «KOSTAL Україна», ТОВ «МИЗА», ТОВ «НУС», модернізований ТОВ «Переяслав-Молпродукт».

Гордістю є Центр професійно-технічної освіти та Університет Григорія Сковороди.

Переяслав – прекрасне історичне місто, гордість всієї України. Як ніде, тут шануються надбання минувшини. На всю нашу країну відоме ім’я Героя України Михайла Сікорського, справою всього життя якого було збереження багатьох історичних пам’яток нашої культури і духовності. Унікальним музейним комплексом є національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

 

ЯГОТИНСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

налічує 18 старостинських округів, що об’єднали 42 населені пункти. Громаду очолює Наталія Дзюба, яка до цього упродовж 10 років перебувала на посаді міського голови. Вважаю, що саме великий досвід роботи в органах влади і місцевого самоврядування та вболівання керівника за долю рідного краю й зберегли цілісність території та допомогли уникнути дроблення громад.

За підсумками роботи, результатами проведених обласних конкурсів «Місто найкращого благоустрою» Яготин двічі поспіль посідав третє місце.

На сьогодні найпотужнішим підприємством громади є переоснащений за сучасними вимогами ТДВ «Яготинський маслозавод», якому вже 65 років.

У 2019 році інвестор ТОВ «Укрстарч» викупив виробничий комплекс Яготинського цукрозаводу для створення нового підприємства з глибокого перероблення кукурудзи, аналога якому немає на всьому пострадянському просторі. А це – понад 300 робочих місць і збільшення надходжень до місцевого бюджету.

Чимало вже зроблено й для відновлення роботи підприємства харчової промисловості на базі колишнього Яготинського заводу продтоварів. Тривають роботи з будівництва ТОВ «П.Е.О.» об’єкта «зеленої енергетики» – сонячної електростанції.

У 2000 році відкрито Яготинський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом (ДІ МАУП).

 

ВОРОНЬКІВСЬКА ОТГ

Позмагатися за кращу, по-господарськи прибрану й успішну громаду готова і Вороньківський сільський голова Чешко Любов – Почесний громадянин Бориспільського району. Має вона величезний, більш ніж 40-річний, досвід роботи на ниві місцевого самоврядування. Свідченням тому є Процівська сільська рада, де вона незмінно обиралася головою і завдяки її керівництву та організаторським здібностям село Проців по праву називається європейським, селом зразкового благоустрою, за що в області посідало перші місця.

Ставши головою Вороньківської ОТГ, до якої ввійшло шість сільських рад, – Вороньківська, Головурівська, Процівська, Старівська, Сошниківська, Мирненська, вона прагне і ці села зробити такими гарними, привабливими і заможними, як село Проців. І в те віриться, бо вже сьогодні всі вони змінюються на очах.

Так, за роки незалежності в Процеві побудовано: дитячий садок, амбулаторію, 16-квартирний будинок для освітян, будинки для багатодітних родин (соцмістечко), будинок сімейного типу (соцмістечко-Колотуші), два парки відпочинку з фонтанами. Наближається до завершення будівництво школи.

Самодіяльному хору села Проців присвоєно звання «Народний», дитячому вокальному ансамблю «Зорецвіт» – «Зразковий».

Кожне із сіл громади має якусь особливість.

У с. Вороньків, що є центром громади, створено опорний навчальний заклад Вороньківський НВК.

Успішно працюють фермерські господарства С. Парубочого,
С. Черкунова, Ю. Олійника.

Бюджетонаповнюючим підприємством є ТОВ «Примтекс-Плюс». Нещодавно відкрито супермаркет «Фора».

У селі Головурів діють фермерські господарства «Істок», «Влад», ТОВ «Магнат 2017» (виробництво олії), ТОВ «Древград» (лісопильне виробництво), ПП «Шинок» та ін.

У Кийлові – ПП «Зелена гама» (ландшафтні послуги), ПП «Аква Віта» (виробництво напоїв), ТОВ «Реконструкція та будівництво» (розведення свиней), ТОВ «Агроферма Громова» та ПП «Кілов» (змішане сільське господарство), ТОВ «Заповідник – ферма «Кийлівська Асканія» (розведення тварин) тощо.

Село Мирне завжди вирізнялося серед інших сіл своїм благоустроєм. А ще тим, що там створено і працює сільськогосподарське підприємство ТОВ «Старинська птахофабрика» – виробничий підрозділ Агроіндустріального холдингу МХП (Миронівський хлібо-продукт), потужного платника податків до місцевого бюджету. Успіш-ними є й фермерські господарства «Романовича» і «Сокіл». Розвинена інфраструктура. Проведено поточні і капітальні ремонти Будинку культури, школи, ЗДО «Казка», медамбулаторії. Збудовано храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Село Сошників за роки незалежності ніби вдруге народилося. Тоді було побудовано сільський клуб, загальноосвітню школу, церкву Архистратига Божого Михаїла, Меморіальний комплекс жертвам голодомору та репресій, Меморіал воїнам, які загинули в роки Другої світової війни. Заасфальтовано або висипано гравієм дороги та проведено їх освітлення.

Там працює Ржищівський військовий лісгосп, ПП «Спрінт-К».

Нині село красиве і благоустроєне, має розвинену інфраструктуру.

Село Старе на в’їзді зустрічає нас Монументом Матері, який ви-кликає в людей почуття шани, поваги і любові до найсвятішої жінки на землі – Матері. Цей монумент став візитівкою села.

На його території знаходиться Міжнародний міжвідомчий багатопрофільний центр підготовки підрозділів Національної гвардії України.

У селі успішно працює агрофірма «Старе», яку очолює С. Скряга.

Ще у 1999 році був створений і функціонує й нині дитячий будинок сімейного типу Абаєвих. За ці роки його вихованцями стали понад 30 дітей.

Старинська ЗОШ І-ІІІ ст. планує стати опорним закладом освіти.

У селі освітлено всі центральні вулиці. Більшість вулиць нині заасфальтовано.

За ініціативою Вороньківського сільського голови Л. Чешко облаштовано центральну площу, яка стала окрасою села.

 

До ГІРСЬКОЇ ОТГ

ввійшли три колишні сільські ра-
ди – Гірська, Мартусівська і Ревненська. На чолі громади став Роман Дмитрів, колишній Гірський сільський голова.

За роки Незалежності в селах громади було побудовано: два сучасні спортивні майданчики зі штучним покриттям, будується школа, спортивний клуб, парк, проведено благоустрій  (с. Гора).

На території ОТГ працюють такі підприємства: ТОВ Агро-Будсервіс, ТОВ «СІНСЕРТ ХОЛДІНГЗ Україна», ТОВ «Сітігранд» та інші ФОПи.

 

ЗОЛОЧІВСЬКА ОТГ

об’єднала колишні Гнідинську і Вишеньківську сільські ради. Головою обрано Олександра Лазаренка, колишнього Гнідинського сільського голову.

В обох селах за часів незалежності було побудовано середні школи. Почав працювати й приватний освітній заклад «Золоче» (Вишеньки).

У Гнідині відкрито новозбудований корпус ЗДО «Веселка».

Працюють медичні заклади – амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Села газифіковано, заасфальтовано й освітлено вулиці, обладнано автобусні зупинки.

На добровільні внески гнідинців та небайдужих патріотів з усієї України було збудовано пам’ятники Тарасу Шевченку, Герою України Юрію Вербицькому, всьому воїнству Небесної Сотні та воїнам, які загинули у війні з Росією. Відкрито парк імені Т.Г. Шевченка.

Діє комунальне підприємство «Гнідинкомунсервіс». Побудовано приміщення пождепо та створено пожежну команду. У селі Гнідин повністю реконструйовано сільські електромережі, встановлено 18 розвантажувальних ТЕП, побудовано підземну лінію електроживлення села від ТП «Роща». Створено центр народної творчості «Розмаїття», жіночий вокальний ансамбль «Родина».

У Вишеньках капітально відремонтовано приміщення Будинку культури. Вокальний жіночий ансамбль «Вишенька» отримав звання народного. Збудовано новий офісний будинок Вишеньківського лісництва.

Відкрито ресторанні комплекси «Ольгерд» та «Романс», працюють торговельний комплекс «Вишеньки», кафе-бари, магазини.

 

ПРИСТОЛИЧНА ОТГ

об’єднала колишні Щасливську, Великоолександрівську і Дудар-ківську сільські ради. Головою громади обрано Миколу Каськіва.

За фінансово-економічним показникам це самодостатня й успіш-на громада.

У 2018 році в селі Проліски відкрито «Бориспільський інклюзивно-ресурсний центр».

На території ОТГ працюють підприємства, які є найбільшими платниками податків до бюджету громади: ДП «ФМ ЛОЖІСТІК ДНІПРО» (с. Дударків), ТОВ «ДР. РЕДДІ’С ЛАБОРАТОРІЗ» (с. В. Олександрівка), ДП «ЕЙВОН КОСМЕТІКС ЮКРЕЙН», (с. Щасливе), ТОВ «АМАКО Україна» (с. Проліски, ТОВ «ЕГЕРЗУНД СІФУД» (с. Щасливе), «СУМІТЕК Україна» (ЯПОНІЯ) (с. Проліски), ХФК «БІОКОН» (с. Велика Олександрівка).

Працюють такі сільськогосподарські підприємства: ТОВ «АГРО-РЕГІОН БОРИСПІЛЬ» (с. Велика Олександрівка), ТОВ «АГРО-ХОЛДИНГ МС» (с.Чубинське), ДП «ЧАЙКА» (с. Дударків).

 

ДІВИЧКІВСЬКА ОТГ –

перша об’єднана громада в Переяслав-Хмельницькому районі Ки-ївської області. До її складу входить сім населених пунктів: Стовп’яги, Кавказ, Гречаники, Веселе, Ковалин, Єрківці з адміністративним центром в с. Дівички. Громаду очолив Олександр Слюсар.

За роки незалежності відбулося відкриття нового Будинку культури.

У с. Стовп’яги побудовано школу (Чорнобильська програма), садочок, ФАП, кабінет стоматології, відділення поштового зв’язку, дитячі майданчики, аптеку. Встановлено два Пам’ятні знаки – жертвам аварії на ЧАЕС та жертвам голодомору, два Меморіали – односельцям та загиблим воїнам при форсуванні Дніпра під час Другої світової війни.

У с. Єрківці відкрито музей села, храм св. Архістратига Михаїла та всіх Небесних сил безплотних, здійснено капітальний ремонт БК.

У Ковалині побудовано 270 будинків для переселенців із зони ЧАЕС. Відкрито пам’ятник жертвам Чорнобиля. Діють підприємства: ТОВ «Етиленсервіс», ТОВ «Тіволі-Флюр», ТОВ Компанія «Газда» та ін.

У травні 2021 р. в Дівичківській громаді відбулася важлива подія – офіційно відкрито Центр надання адміністративних послуг.

 

СТУДЕНИКІВСЬКА ОТГ

була утворена в грудні 2017 року шляхом об’єднання п’ятьох сільських рад. У 2020 році до Студениківської громади приєдналися ще три сільські ради.

У с. Студеники почало працювати ФГ «Світ Ланів». У с. Переяславське розпочала роботу ГК «Нива Переяславщини», яка на сьогодні є найбільшим платником податків громади та одним із найбільших виробників свинини в Україні.

У с. Соснова розпочало свою діяльність ПП «Соснова».

У с. Пристроми працює ТОВ «Укрпромпостач».

У с. Сомкова Долина працює норкова ферма «Пелском».

У с. Переяславське побудовано нову школу, створено інклюзивно-ресурсий центр на базі опорного закладу. Створено центр безпеки громади, працює комунальне підприємство.

А ще у цій громаді надзвичайно важливе місце посідає культура.

Студениківська громада, за
оцінками міжнародних експертів з децентралізації, у 2019 році перебувала на дев’ятому місці серед громад України із населенням до п’яти тисяч осіб, а в першому півріччі 2020 року вийшла на третє місце в Україні серед 308 громад.

 

ТАШАНСЬКА ОТГ

утворилася завдяки об’єднанню восьми колишніх сільських рад –Горбанівської, Шевченківської, Виповзької, Малокаратульської, Полого-Вергунівської, Помоклівської, Улянівської, Денисівської. Очолив громаду Василь Вовчанівський, уже досвідчений голова.

За час незалежності всі села громади отримали новий розвиток.

Так, у с. Чопилки працює ПП «Ерідон», яке за європейськими технологіями вирощує ВРХ. ПП «Євросем» займається вирощуванням с/г культур. Створено ФГ «Калина». На території громади діють підприємства, фермерські господарства: ПП «Земля Переяславщини», ВПС ТОВ «Родень» (с. Виповзьке), ТОВ «Колос», ФГ «Волошка»
(с. Улянівка).

У с. Мала Каратуль розпочалося будівництво нового сучасного молочного комплексу (ПП «Євросем»).

Сучасного вигляду щодня набуває Пологово-Вергунівський старостинський округ.

За час незалежності у с. Шевченкове побудовано нову школу.

У Помоклях відкрито ЗДО «Вишенька». Працює ПП «Євросем», ПП «Соснова» та інші підприємства.

У Денисах діє ТОВ «Маіс».

У Ташані було побудовано нову школу, яка нині є НВО І-ІІІ ст. і працює як дошкільний заклад. Основними меценатами і села, і всієї громади є ПП «Ерідон» та ПП «Євросем» (С. Кролевець).

Як і в усіх громадах району, значна роль відводиться культурі.

Тут працюють такі художні аматорські колективи: «Злагода»
(с. Горбані), «Берегиня» (с. Виповзьке), «Райдуга» (с. Улянівка), «Надія» (с. Ташань) та ін.

 

До ЦИБЛІВСЬКОЇ ОТГ

входять сім сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району: Хоцьки, Лецьки, Світанок, Пологи-Яненки, Вінинці, Пологи-Чобітьки з центром у с. Циблі. Керманичем громади став Олександр Палагута. Село Циблі виникло в 70-их роках минулого століття після затоплення Дніпрової заплави водами водосховища. Сьогодні воно відоме своїм медико-соціальним центром ветеранів війни. Там відкрито медамбулаторію, побудовано Будинок культури, в якому працюють творчі колективи, танцювальна школа, театральна студія та гурток малювання.

У громаді є фермерські господарства, необхідна інфраструктура. На території чимало озер. Тож приватні підприємці займаються риборозведенням.

У с. Циблі діє ДП «Переяслав-Хмельницький агролісгосп».

На сьогодні бюджет громади успішно перевиконується, і за шість місяців поточного року становить 184%. І це завдяки проведеній інвентаризації земель. Усе це дає підстави говорити, що Циблівська ОТГ буде успішно розвиватися.

 

Дорогі друзі!

Сьогодні ми згадали всі наші громади та розповіли тільки про невелику частину їх здобутків і перемог протягом 30-ти років. Проте навіть уже зі сказаного хотілося б, щоб кожен житель нині великого Бориспільського району відчув, що разом ми – сила. Що у нас є і людський, і духовний, і матеріальний потенціал. Ми сьогодні не назвали багатьох заслужених людей, які живуть у нашому краї, будували і будують його, вільну Україну. Ми їх знаємо і цінуємо. Бо саме вони – наше найбільше багатство. Ці люди обов’язково будуть пошановані в громадах на святкуванні визначної події.

Ми маємо і резерви, які обов’язково долучаться і запрацюють. Прийшов час, коли кожна громада повинна бути і стратегом, і тактиком. І як тут не згадати класика: «І рости, і діяти нам треба».

Зі святом Вас, дорогі земляки!

Зичу Вам здоров’я, щастя, миру і злагоди. Хай вашою працею множиться добробут кожної родини, рідного краю, всієї України. Ми будемо спільно, непохитно й надалі відстоювати суверенність нашої держави, примножувати її традиції та блага. Нехай Господь береже всіх нас!

Голова Бориспільської районної ради

Антон МОТРИЧ

Share Button